AB’den Türkiye zirvesi

AB’den Türkiye zirvesi
Ana gündemin Doğu Akdeniz olduğu AB zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ılımlı mesajlar verdi. Erdoğan AB liderlerine gönderdiği mektupta, “Yunanistan ile ön koşulsuz diyaloğa hazırız” dedi.Bugün başlayan Avrupa Birliği...

Ana gündemin Doğu Akdeniz olduğu AB zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ılımlı mesajlar verdi. Erdoğan AB liderlerine gönderdiği mektupta, “Yunanistan ile ön koşulsuz diyaloğa hazırız” dedi.

Bugün başlayan Avrupa Birliği zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB liderlerine ılımlı mesajlar içeren bir mektup gönderdi. Doğu Akdeniz’i konu alan mektupta, “Yunanistan ile ön koşulsuz diyaloğa hazırız” denildi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışındaki AB üyelerine gönderilen mektupta, Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri ve bu ilişkilerin ilerlemesinin Türkiye için her zaman öncelik taşıyan konuların başında geldiğini belirtti. Mektupta, “Doğu Akdeniz politikamızın iki ana hedefi vardır. Birincisi, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak, hakça ve adil biçimde sınırlandırılması ve kıta sahanlığımızdaki egemen hak ve yetkilerimizin korunmasıdır. İkinci hedefimiz ise Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Adası’nın eşit ortağı olarak, Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit hak ve çıkarlarının garanti altına alınmasıdır. Türkiye, Doğu Akdeniz’in, tüm tarafların iş birliği yaptığı, hidrokarbon kaynaklarının hakça ve adil şekilde paylaşıldığı, barış ve istikrarın hüküm sürdüğü bir iş birliği bölgesi olmasını arzu etmektedir” cümleleri öne çıktı.
Diyaloğa hazırız
”Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Bu çerçevede gerginliğin azaltılması için NATO Genel Sekreteri’nin deniz ve hava unsurlarını ayrıştırma girişimine de başından itibaren destek verdiğimizi dikkatinize getiririm” diyen Erdoğan Doğu Akdeniz’deki gerginliğin müsebbinin Yunanistan ve GKRY olduğunu söyledi.

AB ZİRVESİNDE GÜNDEM TÜRKİYE

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, başta Doğu Akdeniz’deki durum ve Türkiye ile ilişkiler ile Belarus konusu olmak üzere çeşitli gündem maddelerini ele almak için bugün Brüksel’de bir araya geliyor. AB Konseyinin 1-2 Ekim’deki toplantısında ağırlıklı olarak dış ilişkiler tartışılacak. Gündemin ana maddesini oluşturan Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilişkilerin yanı sıra Çin, Belarus ve Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi ile Dağlık Karabağ da AB liderlerinin konuşacağı dosyalar arasında yer alıyor.