AB’den vize reddi itirafı

AB’den vize reddi itirafı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, Türkiye’den Schengen vize başvurularında ret oranlarında görülen artışa ilişkin yaptığı açıklamada durumun “Türkiye’ye özgü olmadığını, dünya genelinde gözlenen...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, Türkiye’den Schengen vize başvurularında ret oranlarında görülen artışa ilişkin yaptığı açıklamada durumun “Türkiye’ye özgü olmadığını, dünya genelinde gözlenen bir eğilim olduğunu” söyledi. Ancak Hipper, “Türkiye’de 2021’de yüzde 16,9 olan ret oranı, yüzde 13,4 olan küresel ortalamanın biraz üzerindedir” dedi.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki AB ülkelerinin konsoloslukları dünyada en yüksek vize başvurusu alan konsolosluklar arasında ilk 3’te yer alıyor. AB konsoloslukları, Türkiye’de 2019’da 900 bin, 2020’de Çin’den fazla olarak 229 bin, 2021’de 272 bin başvuru aldı. Bu yıl çok daha yüksek sayılara ulaşılması bekleniyor. 2019’da 17 milyon olan başvuru sayısı 2021’de 3 milyona indi. Salgındaki hafiflemeden sonra Schengen vizesine talep yeniden artıyor.

VİZE SERBESTESİ İÇİN İLERLEME ÇAĞRISI
Hipper, Türk makamlarının yanı sıra Erasmus öğrencileri ve kamyon şoförleri gibi özellikle kısa süreli Schengen vizesi almak isteyen gruplarla düzenli temas halinde olduklarını bildirdi.

“Aynı zamanda Türkiye’yi vize serbestisi konusunda daha fazla ilerleme göstermeye davet ediyoruz” ifadesini kullanan AB yetkilisi Hipper, eksik kriterlerin yerine getirilmesi için Türkiye’ye yardım etmek üzere somut teklifler yaptıklarını kaydetti.