ABD’li basketbolcu, “ölüm taciri” ile takas edildi

ABD’li basketbolcu, “ölüm taciri” ile takas edildi
ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takasında, Rusya’nın ABD’li kadın Basketbolcu Brittney Griner’ı, ABD’nin de Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u serbest bıraktığı bildirildi.Amerikan basınının üst düzey ABD’li...

ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takasında, Rusya’nın ABD’li kadın Basketbolcu Brittney Griner’ı, ABD’nin de Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u serbest bıraktığı bildirildi.

Amerikan basınının üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ve Rusya arasında yapılan tutuklu takası çerçevesinde Griner ve Bout serbest kaldı.
ABD Başkanı Joe Biden da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Birkaç dakika önce Brittney Griner ile telefonda görüştüm. O, güvende. O, şu anda uçakta. O, şu an evine geliyor” ifadelerini kullandı.



Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da esir takası teyit edilerek “Bout ve Griner takası, 8 Aralık’ta Abu Dabi Havalimanı’nda başarıyla tamamlanmıştır. Bout, vatanına döndü” ifadelerine yer verildi.

Silah tüccarı, 55 yaşındaki Viktor Bout aynı zamanda ‘ölüm tüccarı’ olarak da tanınıyor. Bout, dünyanın en tehlikeli ve yoksul yerlerinde silah ticareti yaptıktan sonra 2008 yılında ABD ve Tayland’ın ortak düzenlediği bir operasyonla Tayland’da yakalandı.

ABD’de hakim karşısına çıkarılan silah tüccarı 25 yıl hapis cezası aldı.