ABD’nin kabusu bitti

ABD’nin kabusu bitti
Amerika’nın 46’ncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris için bu yıl her zamankinden farklı bir tören düzenlendi. 6 Ocak’ta Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin saldırısı nedeniyle bir kale...

Amerika’nın 46’ncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris için bu yıl her zamankinden farklı bir tören düzenlendi. 6 Ocak’ta Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin saldırısı nedeniyle bir kale gibi korunan Kongre binasının Batı Cephesi’nde yapılan tören, koronavirüs salgını ve güvenlik kaygıları nedeniyle çok kısıtlı sayıda konuğun katılımıyla yapıldı. Yemin törenine Trump katılmazken, eski Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama, eski başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush, eski başkan Bill Clinton ve eşi eski dışişleri bakanı Hillary Clinton ve Başkan Yardımıcısı Mike Pence katıldı. Biden, yemin töreni kapsamındaki etkinliklerin ardından Beyaz Saray’a geldi.
Tören, Kongre binasının Batı Cephesi’nde (West Wing) davetlilerin alana gelmesi ve tek tek anons edilmesiyle yerel saatle 10.30’da başladı.
ÖDÜL TÖRENİ GİBİ
Daha sonra görevi devralmaya hazırlanan yeni Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve yeni Başkan Joe Biden podyumdaki yerlerini aldı. Törende geleneksel duayı, Georgetown Üniversitesi’nin eski başkanı Rahip Leo O’Donovan okudu. Daha sonra şarkıcı Lady Gaga, Amerikan ulusal marşını seslendirdi. Şarkıcı Jennifer Lopez de törende sahne aldı.
100 YILLIK İNCİLE EL BASTI
Saat 11.45’te Joe Biden başkanlık yeminini etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, Biden’e yemin ettiren yargıç oldu. Biden yeminini, 100 yıllık aile İncili’ne el basarak etti.
78 yaşındaki Biden, ABD tarihinin en yaşlı başkanı oldu. 1990’larda Bill Clinton’dan sonra ilk defa kiliseye düzenli giden bir başkan göreve geliyor. Ülkenin ikinci Katolik başkanı olan Joe Biden, neredeyse her hafta düzenli olarak ayine gidiyor.
İLK KADIN, SİYAH VE ASYA KÖKENLİ BAŞKAN YARDIMCISI
Biden’ın yardımcısı Kamala Harris’in babası Jamaikalı, annesi Hindistan kökenli. Harris, bu göreve gelen ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asya kökenli Amerikalı.
BİRLİK MESAJI
Biden, yemininin ardından yaptığı konuşmada, demokrasinin galip geldiğini, Amerika’nın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, ‘‘birlik’’ çağrısı yaptı. Yemin töreninden önce yaşanan şiddet olaylarının ardından uzlaşma mesajı veren Biden, kendisine oy vermeyen Amerikalılar’dan onların da başkanı olması için bir şans vermelerini istedi.
ORTAKLIKLARIMIZI ONARACAĞIZ
Biden dünyada yemin törenini seyreden diğer ülkelere de seslendi ve ‘‘Sınırlarımızın ötesine mesajım şudur; Amerika sınandı ve bu sınavdan çok daha güçlü çıktı. İttifaklarımızı onaracağız ve yeniden dünyayla bir araya geleceğiz. Barış, ilerleme ve güvenlik için güçlü ve güvenilir bir ortak olacağız’’ dedi.