ABD’nin nefesi kesildi

Mevcut Başkan Donald Trump taraftarlarının Kongre binasını işgal etmesiyle yarıda kalan oturum tamamlandı. ABD Kongresi 3 Kasım’da yapılan seçimlerin Seçiciler Kurulu sonucunu onayladı. Delege oylarının sayımında, Joe Biden’ın kazandığını garantileyen 270 oy resmen tescil edildi.
Cumhuriyetçi Donald Trump’a karşı 232’ye karşı 306 delege oyu toplayan Demokrat Joe Biden’ın zaferi, 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu’nun onayının ardından Kongre’den de resmi onayı almış oldu.
TOPLAM 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Washington’da Kongre binası önünde ve içindeki olaylarda toplam 4 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi de tutuklandı. Binada güvenliğin tekrar sağlandığının açıklanması üzerine saatler sonra ortak oturum kaldığı yerden devam etti.

Beyaz Saray’da peş peşe istifalar

Kongre binasının işgali sonrası, Beyaz Saray’da istifa dalgası geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Mike Pottinger, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etti.

Türkiye’den ‘sandığa saygı’ açıklamaları

Washington’daki olayların üzerinden birkaç saat geçmeden Türkiye Dışişleri Bakanlığı gelişmeleri endişeyle izlediğini açıklamış, “ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz” demişti. Türkiye’den açıklamalar dün de gelmeye devam etti.
Twitter’dan paylaşım yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Herkes seçim sonuçlarını olgunlukla kabul etmelidir. Kesinleşmiş seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir” dedi.
Muhalefet kanadından demokrasi mesajı verildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “ABD’de seçim sonuçlarını reddeden, demokrasiyi hedef alan, endişeyle takip ettiğimiz sivil ayaklanma girişiminin ardından, sorunun çözülmesi memnuniyet vericidir. Umarım süreç, sandığın belirlediği şekilde ve huzur içinde tamamlanır” dedi.
İYİ Parti lideri Meral Akşener ise “ABD’de de umarım milli irade, seçmen iradesi hayata geçer, bu karışıklar son bulur. Tabii demokrasinin hep altını çizen bir ülkede böyle bir durumun yaşanması enteresan bir durum” diye konuştu.

Başkanlık devri ‘sorunsuz’ gerçekleşecek

Trump yanlılarının Kongre binasını işgal etmeleri ve Trump’ın ısrarla seçimi kaybettiğini kabullenmemesi, başkanlık geçiş sürecine ilişkin soru işaretlerini artırdı. ABD Kongresi’nin Biden’ın zaferini tescil etmesinin ardından mevcut Başkan Trump’tan açıklama geldi. Başkanlık geçişinin sorunsuz yaşanacağını söyleyen Trump, buna rağmen seçim sonuçlarını kabul etmediğini yineledi. Trump, “Yasal oyların sayılması için mücadele edeceğimizi her zaman söyledim. Başkanlık tarihinin en harika ilk döneminin sonu olsa da, Amerika’yı yeniden yüceltmek için verdiğimiz mücadelenin sadece bir başlangıcı” dedi.

Dünyadan ‘demokrasi’ mesajları yağdı

Kongre binasının işgali ve sonrasında yaşananlara dünyanın dört bir yanından tepki yağdı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olanlardan üzüntü duyduğunu belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson “utanç verici manzaralar” yaşandığını söyleyerek, “ABD, dünyada demokrasiyi temsil ediyor. İktidarın, barışçı ve kuralına uygun şekilde devri hayati önem taşıyor” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaşananların “demokrasi düşmanlarını” sevindirdiğini söyledi. Maas, “Trump seçmenin iradesine saygı göstermeli” dedi.
FRANSA: DEMOKRASİLERİMİZİN GÜCÜNE İNANIYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Demokrasilerimizin gücüne inanıyoruz. Amerikan demokrasisinin gücüne inanıyoruz” diye konuştu.
Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Hindistan’dan da, başbakan düzeyinde, yaşananlar karşısında üzüntülerini bildiren ve yönetimin barışçı bir şekilde el değiştirmesinin dilendiği mesajlar yayımlandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise “sükunet” çağrısında bulundu.

Twitter ve Facebook Trump’ın hesabını geçici olarak kilitledi

Twitter’ın ardından Facebook da, bir dayanağı olmadan seçimin hileli olduğunu iddia etmeye devam eden Trump’ın hesabını geçici olarak kilitledi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Trump’ın hesabının görevde kalacağı günler boyunca askıya alındığını duyurdu. Zuckerberg, “Başkan Trump’ın bu dönemde bizim hizmetimizi kullanmasına izin vermenin büyük bir risk yarattığı düşüncesindeyiz” dedi. Böylece Facebook ve Instagram’da Donald Trump’ın hesapları önümüzdeki 2 haftalık sürede kilitli olacak.
Twitter da Trump’ın seçimlerin hileli olduğunu iddia eden video paylaşmasının ardından, topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle üç mesajını kaldırmasını istediklerini ve 12 saatliğine hesabını kilitlediklerini açıkladı. Twitter, kaldırılması istenen mesajların silinmemesi halinde, hesabın kilitli kalmaya devam edeceğini söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top