ABD’ye suçlama, Taliban’a zeytin dalı

ABD’ye suçlama, Taliban’a zeytin dalı
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkede güvenlik durumunun kötüleşmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. Gani, “Terörle ilişkisini kesmediğini” söylediği Taliban içinse, “Barışçıl çözüm için zamanın geldiğini” söyledi.Gani,...

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkede güvenlik durumunun kötüleşmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. Gani, “Terörle ilişkisini kesmediğini” söylediği Taliban içinse, “Barışçıl çözüm için zamanın geldiğini” söyledi.
Gani, Afganistan Parlamentosu’nun acil oturumunda konuştu. ABD’nin “birden askerlerini çekme” kararı aldığını söyleyen Gani, “Mevcut durum, uluslararası güçlerin birden çekilme kararından kaynaklanıyor. Son 3 aydır beklemediğimiz bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
Gani, çekilmenin olumsuz sonuçları olacağı konusunda Washington’ı uyardığını da kaydetti. Bu olumsuz gelişmelere rağmen hükümetinin durumu 6 ay içinde kontrol altına alacak bir planı olduğunu belirten Gani, Amerikan yönetiminin de bu planı desteklediğini söyledi.
Taliban’ın terör örgütleriyle bağlarını koparmadığını savunan Gani, bununla birlikte Taliban ve Afgan hükümetinin birbirlerini kabul etmesinin ve barışçıl bir çözüme doğru ilerlemesinin zamanının geldiğini söyledi.
Afganistan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasındaki barış müzakereleri geçen yıl Katar’ın başkenti Doha’da başlamış ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.
TALİBAN: İNŞALLAH SÜRELERİ DOLDU
Taliban ise Gani’nin suçlamalarını reddetti. Taliban Sözcüsü Zabinullah Mücahid, Twitter hesabından, “Savaş ilanları, suçlamalar ve yalanlar Gani hükümetinin ömrünü uzatamaz. İnşallah süreleri doldu” paylaşımını yaptı.
Ülkenin kırsal kesiminde son dönemde büyük ilerleme kaydeden Taliban güçleri, son birkaç gündür üç büyük kenti kuşatmış durumda. Taliban güçleri Helmand eyaletinin başkenti Leşker Gah kentini ele geçirmek üzere. Taliban’ın, kentte iki mahalle dışında tüm bölgeleri ele geçirdiği bildiriliyor. Ülkenin güneyindeki Kandahar’dan da şiddetli çatışma haberleri geliyor.