AB’nin yeni korkusu, "Işık Kervanı”

AB’nin yeni korkusu, "Işık Kervanı”
Türkiye’deki Suriyelilerin AB sınırlarını “Işık Kervanı” hareketi ile geçme planları, AB’de endişeye yol açtı. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Türkiye-AB ilişkilerinde siyasi krizler yaşanabileceği konusunda uyarıyor.Suriyeli...

Türkiye’deki Suriyelilerin AB sınırlarını “Işık Kervanı” hareketi ile geçme planları, AB’de endişeye yol açtı. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Türkiye-AB ilişkilerinde siyasi krizler yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya gitmek için "Işık Kervanı” adlı girişim başlatmaları, AB’de dikkatleri bir kez daha Türkiye’ye çevirdi. Türkiye üzerinden Avrupa’ya yeni bir kitlesel göç akınından endişe eden AB’nin, Ankara ile temasa geçerek, “Işık Kervanı” hakkında bilgi talep ettiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre AB ülkeleri, Türkiye-Yunanistan sınırında 2020 yılındakine benzer yeni gerilimlerin yaşanmaması için Türk makamlarından gerekli tedbirleri almalarını istiyor. Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacıların sayısındaki artış hakkında DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan göç uzmanı Profesör M. Murat Erdoğan, “Sınırlarda çok ciddi bir yığılma var, çalışmalarımızda elde ettiğimiz bilgiler önümüzdeki dönemde bunun daha da artacağına işaret ediyor” dedi.


IŞIK KERVANI NEDİR?
Işık Kervanı ile Türkiye’deki bazı Suriyeliler, en az 100 bin kişilik bir kitle oluşturup Yunanistan sınırına yürümeyi, AB sınırlarında oluşturacakları kitlesel baskı ile Avrupa’ya geçmeyi hedefliyor. -Erdoğan, seçimlere yakın yaşanabileceklere dikkat çekerek şunları söyledi: “Yakın bir zamanda Türkiye-Yunanistan sınırında gaz bombalarının, tazyikli suların kullanıldığı, sınıra dayanan mültecilerin geri püskürtülmeye çalışıldığı gerilimlerin yaşanması çok muhtemel. Seçimlerden hemen önce, mülteci kitlelerinin sınıra yönelmesiyle, Türk toplumunda hem Suriyelilere hem de Avrupa’nın dayanışma eksikliğine yönelik tepkiler birleşecek. Bu, ‘Yaşasın Suriyeliler gidiyor artık Avrupa düşünsün’ gibi bir algı oluşmasını sağlayabilir. Bu da hükümetin siyaseten işine yarayabilir. Muhalefet partileri de buna karşı çıkamayacaklardır. Ama sonuç itibariyle AB, mültecileri almayacak, Türkiye ile AB arasında yeni bir kriz yaşanacak.”