Abramoviç, servetini hileyle mi elde etti?

Abramoviç, servetini hileyle mi elde etti?
BBC, Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Rus iş insanı Roman Abramoviç’in servetini hileli yollarla elde ettiğini gösteren yeni kanıtlara ulaştı. Roman Abramoviç’in, Rus devletine ait bir petrol şirketini 1995’te şaibeli bir...

BBC, Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Rus iş insanı Roman Abramoviç’in servetini hileli yollarla elde ettiğini gösteren yeni kanıtlara ulaştı. Roman Abramoviç’in, Rus devletine ait bir petrol şirketini 1995’te şaibeli bir ihaleyle satın aldıktan sonra milyar dolarlar kazandığı iddia edildi.

Abramoviç petrol şirketi Sibneft’i yaklaşık 250 milyon dolara aldıktan sonra 2005’te tekrar devlete 13 milyar dolara satmıştı.

Avukatları, Abramoviç’in servetini yasa dışı yollardan elde ettiği iddiasının temelsiz olduğunu söylüyor. İngiltere hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bağlantılarını gerekçe göstererek geçen hafta Abramoviç’in mal varlığını dondurmuştu. Abramoviç’in Chelsea Kulubü yönetimindeki yetkileri de elinden alınmıştı.

Roman Abramoviç, daha önce İngiltere’deki mahkemede Sibneft’i alabilmek için rüşvet verdiğini kabul etmişti. 2012’de, eski iş ortağı Boris Berezovski, Abramoviç’e dava açmıştı. Abramoviç, bu davayı kazanmış, ancak Sibneft ihalesine hile karıştırıldığını, bir Kremlin yetkilisine ödenmek üzere Berezovski’ye 10 milyon dolar verdiğini söylemişti.

BBC Panorama ekibi, Rusya’daki dosyalardan kaçırıldığı tahmin edilen bir belgeye ulaştı. Güvenilir bir kaynak, bu belgenin, Abramoviç’le ilgili Rus kolluk güçlerinin elindeki dosyalardan gizlice kopyalandığını söylüyor.

BBC bunu doğrulatamadı. Ancak BBC’nin ulaştığı başka kaynaklar, beş sayfalık belgedeki detayların çoğunu teyit etti. Söz konusu belgede Rus devletinin Sibneft ihalesinde 2,7 milyar dolar dolandırıldığı belirtiliyor.

Belgede, “Ekonomik Suçlar Departmanı’na göre, Abramoviç mahkemeye çıkarılabilseydi, organize suç örgütü vasıtasıyla dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kalacaktı” deniyor.

“Abramoviç İstanbul’a geldi” iddiası

Rus milyarder Roman Abramovich’in, önceki akşam İsrail’den havalanan özel jeti İstanbul’a geldi. Abramovich’in uçakta olup olmadığı bilinmiyor. Abramovich’in en son dün Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda görüldüğü iddia edilmişti.