Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Açık ara en temiz!

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) ABD, Avrupa, Çin ve Hindistan’ı kapsayan çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Bu araştırma, elektrikli otomobillerin yaşam döngüsü boyunca sera gazı salınımı noktasında içten yanmalı otomobillere göre açık ara iyi noktada olduğunu ortaya koyuyor.

DÜNYADA artık egzoz emisyonlarından kaynaklı çevre sorunlarının önüne geçmek için otomotiv endüstrisinin geleceğini elektrikli araçlar üzerine inşa ettiği gerçeği karşımızda. Özellikle Avrupa’da emisyon konusunda artan farkındalık ve kısıtlamalarla birlikte 2035 yılından itibaren satılan tüm otomobillerin yüzde 100 elektrikli olması bekleniyor. ABD ve Çin’de de benzer paralelde gelişmeler yaşanması kaçınılmaz.
ŞEHİR EFSANESİNİN SONU
Hızla sayıları ve satışları artan elektrikli otomobillerin hemen benimsenmesi ise tabi ki mümkün değil. Her yenilik gibi elektrikli otomobilleri istemeyen, karşı olan bir grup da var. Bu grubun en büyük argümanları ise hem bu araçların hem de kullandığı elektriğin üretilirken daha fazla karbon emisyona neden olması. İşte bu noktada devreye Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCt) girerken, konsey dünyada otomobil satışlarının yüzde 70’ini kapsayan dört bölgede (Avrupa, Amerika, Çin, Hindistan) kapsamlı bir araştırma yapmış. Araştırmanın sonuçları elektrikli otomobillere yönelik ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını verilerle tespit etmiş, Yani bir şehir efsanesini resmi olarak bitirmişler.
YAŞAM DÖNGÜSÜ BOYUNCA
Yapılan araştırma kapsamında içten yanmalı yani benzin ve dizel motorlara sahip
olan otomobiller ile elektrik motorlu otomobillerin yaşam döngülerinin tamamında yol açtıkları sera gazı salınımını inceleyen uzmanlar, elektrik motorlu otomobillerin sera gazı salınımı noktasında açık ara iyi noktada olduğunu tespit etmişler. Araştırma araçların tüm yaşam döngülerini kapsarken, hem otomobilin hem yakıtların üretiminden, hammaddenin çıkartılmasına, işlenmesinden, işletmesine kadar tüm evreleri içeriyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara bağlı olarak dünyanın acilen elektrikli araç kullanımına geçmesi gerektiği, içten yanmalı araçların satışına ise 2030’dan itibaren izin verilmemesi gerekliliği ortaya konmuş.

İşte elektrikli araçlarda emisyon gerçeği!

En büyük fark Avrupa’da

ELEKTRİKLİ otomobillerin ne kadar daha temiz olduğu konusunda elektriğin nasıl üretildiği kesinlikle önemli ama en kötü senaryoda bile arada çok ciddi bir fark bulunduğu yapılan incelemelerle ortaya çıkmış. Araştırmanın 2021 yılı sonuçlarına göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde elektrikli araçlar, benzinli araçlardan yüzde 66-69 oranında daha temiz. Bu oran ABD’de yüzde 60-68 olurken, Çin›de yüzde 37-45, 
Hindistan’da ise yüzde 19-34 arasında değişiyor. Çin ve Hindistan’da oranların düşmesi ise elektrik üretiminin hâlâ kömürle yapılıyor olması. Ama buna
rağmen elektrikli
araçların daha temiz olduğunu ortada.

Makas 2030’da artacak

ELEKTRİKLİ motorlu otomobillerin üretimi için her gün yeni teknolojiler geliştirildiğini, yenilenebilir enerji kaynaklarının artığını açıklayan uzmanlar, özellikle de 2030 yılına gelindiği zaman aradaki bu makasın daha da artacağını belirtiyorlar. Zaten araştırmadan çıkan sonuçlara göre 2030 yılına gelindiğinde Avrupa’da farkın yüzde 74-77’ye, ABD’de yüzde 62-76’ya, Çin’de yüzde 48-64’e, Hindistan’da ise yüzde 30-56 aralığına çıkacağını ortaya koyuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi