Açıkta yeni rekor

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 3, 2023 / 08:27

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre Ocak ayında dış ticaret açığı 14,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Türkiye ekonomisi yeni yılın ilk ayında rekor dış ticaret açığı verdi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan geçici verilere göre Ocakta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise 33,7 milyar dolar oldu. Bu rakamların ardından dış ticaret açığı yüzde 39,6 artışla 14,4 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı.

Bakan Muş ithalatta enerji faturasına dikkat çekti. Muş, “Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız Ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, 2023 Ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir” diye konuştu.

Muş enerji ile birlikte altın ithalatının etkilerine de vurgu yaptı. Muş Ocak ayı verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Ocak ayında toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

İHRACATTA SUUDİ ARABİSTAN’A 22 KAT ARTIŞ
Ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 594 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 4 milyon dolarla ABD ve 890 milyon 935 bin dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatta Suudi Arabistan’a 22, Kazakistan’a 2 ve İsviçre’ye 1,5 kat artış kaydedildi. Ocak ayında 46 kentin dış satımında artış kaydedildi. Bu dönemde en çok ihracat yapan ilk 3 il sırasıyla 7,6 milyar dolarla İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa olarak kayıtlara geçti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top