‘Acil durum’ ihalesi ile 4 milyonluk kaykay pisti

‘Acil durum’ ihalesi ile 4 milyonluk kaykay pisti
Giresun'da "Bu kadar da olmaz artık" denilen oldu; kaykay pisti ihalesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, "acil durum" maddesinden ihale açtı. Oysa kanun uyarınca, kaykay pisti ihalesinin açıldığı 21b maddesi, ancak doğal...

Giresun'da "Bu kadar da olmaz artık" denilen oldu; kaykay pisti ihalesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, "acil durum" maddesinden ihale açtı. Oysa kanun uyarınca, kaykay pisti ihalesinin açıldığı 21b maddesi, ancak doğal afet ya da salgın hastalık tehlikesi gibi aciliyet içeren ihalelerde kullanılabiliyor. İhale, 4.4 milyon liraya, daha önce de "acil durum" ihaleleri almış firmaya verildi. Giresun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, kaykay pisti ve çevre düzenlemesi yapmak için ihale gerçekleştirdi. Ancak Müdürlük, ihale için farklı firmalardan teklifler alınan standart prosedürü kullanmak yerine, doğal afet ya da salgın hastalık gibi "aciliyet içeren" konularda uygulanan 21b yöntemini tercih etti.


Giresun Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün İhale Kanunu'na "acil durumlarda kullanılmak üzere" konulmuş 21b maddesinden 13 Eylül 2022'de "pazarlık usulünü" kullanarak verdiği ihaleyi, Giresun Metsan Metal İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Limited Şirketi aldı. Şirkete ait mevcut veriler incelendiğinde, kamudan daha önce de pek çok ihale alan şirketin, bu ihaleleri de genellikle "pazarlık usulü" aldığı ortaya çıktı. Şirket, daha önce de 2018 yılında da Giresun İl Sağlık Müdürlüğü'nden Çocuk İzlem Merkezi için malzeme alımı ihalesi, Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Keşap Fen Lisesi’ne kütüphane kurulumu ve donatımı işi almış durumda.

21B MADDESİ
İhale kanunu uyarınca 21b kapsamındaki ihaleler ancak, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen koşullarda, yapım tekniği açısından özellik arz eden durumlarda ya da, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gereken hallerde gerçekleştirilebiliyor.

DİKKAT ÇEKEN GÖREVDEN ALMA
Giresun'da kaykay pisti için "acil durum" maddesinden ihale yapıldığı dönemde, ihaleyi yapan kurumdaki görev değişikliği de ayrıca dikkat çekti.
Giresun Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Hasan Bulut, tam da ihalenin yapıldığı Eylül ayında görevden alındı. Bulut "uzman" kadrosu ile bakanlık emrine atanırken, yerine Ağrı eski İl Gençlik ve Spor Müdürü İsmail Çalgan atandı.

9. köy, CİMER'e Giresun'daki kaykay pisti ihalesinin, 21b maddesinde sıralanan ve acil ihtiyaç içeren hangi durum uyarınca verildiği sorusunu yöneltti. Ancak haber yayına hazırlandığında henüz CİMER'den herhangi bir yanıt gelmemişti.

UZMANLAR NE DİYOR?
Adının açıklanmasını istemeyen, ihale konularındaki uzman bir muhasebeci, 21b maddesinin hangi durumlarda kullanılabileceği konusunda 9. Köy’e şu bilgileri verdi:

● Savunma ve güvenlik ile ilgili kamuoyuna duyurulmaması gereken özel durumlar

● Seri üretimde konu olmayan malzeme kullanılmasını gerektiren durumlar (Örneğin tren rayı gibi pek çok özellik içermesi istenen özel malzemelerin ihtiyacının karşılanması gibi)

● İhale konusunun özgün nitelikli ve karmaşık olması durumlarında

● Yaklaşık maliyeti belli bir tutarın üzerinde olan mal ve malzeme alımlarında (Bu tutar her yıl şubat ayında Kamu İhale Kurumu tarafından tespit edilir)

● Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı gibi aciliyet içeren durumlarda (Deprem sonrasında barınma alanı inşası gibi durumlar)

Oysa Giresun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün 12.08.2022 tarihinde onay verdiği ihale, “Giresun Gençlik Merkezi Kaykay Pisti ve Çevre Düzenlemesi” gerekçesiyle yapılmış durumda. Uzman, kaykay pisti inşasının ise ne doğal afet tehlikesi, ne savunma konuları gibi gizlilik gerektiren bir unsur içermediğine de dikkat çekerek, “ Bahsi geçen kaykay pisti ve çevre düzenlemesi ihalesi için ivedilik durumu yok” diye konuştu.

Ceren Bala Teke