Aç…Kapa

Ağustos’un son günlerinde birçok Amerikan üniversitesi kampüslerini yüz yüze eğitime açtıktan kısa bir süre sonra yeniden kapatmaya ve çevrimiçi eğitime geçmeye karar verdi. 4.000’in üzerinde üniversite ve kolej ile dünyanın en büyük yükseköğretim sektörüne sahip olan ABD, 6 Milyon vaka ve 180.000 ölüm ile Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerin de basında geliyor.
Neden açıyorlar?
Salgının ağustos başında biraz olsun yavaşlamasını fırsat bilen üniversitelerin yeniden açılma kararlarının en önemli nedeni ekonomik. Son bahar döneminde üniversiteler bir yandan yurt, kafeterya, kitapevi, kira ve etkinlik gelirlerini kaybederken bir yandan da acilen çevrimiçi eğitime geçebilmek için hesapta olmayan maliyetlere katlandılar. Sistemdeki toplam ekonomik etkinin 40 Milyar Doları geçtiği düşünülüyor. 2020-21 akademik yılının tümüyle çevrimiçi yapılması durumunda birçok öğrencinin eğitimini dondurması veya geciktirmesi, yabancı öğrencilerin ise ülkeye bile girememesi nedeniyle ciddi bir öğrenci kaybı beklentisi oluştu.
Neden kapatıyorlar?
Üniversiteler salgının yayılması için çok mükemmel ortamlar sunuyor. Kapalı ortamlarda binlerce genç uzun süre birlikte bulunuyor. Üniversiteler dersler sırasında salgının yayılmasını engellemek için birçok önlem almış olsa da, dersler dışında öğrencileri kontrol etmek mümkün olmuyor. Birçok kuralın olduğu liseyi bitirip ailelerinin yanından ilk defa ayrılan gençler yeni hürriyetlerinin ve üniversite yaşamının tadını çıkarmak istiyorlar. Yurtlarda, barlarda, öğrenci evlerinde ve partilerde öğrenciler eğlenirken gerekli önlemleri almaktan vazgeçebiliyorlar.
Örnekler
Bazı üniversiteler (örneğin Princeton, Georgetown ve California State) sistemi daha ağustos başında neredeyse hiç yüz yüze eğitim vermeyeceklerini açıklamıştı. Bazıları (örneğin Maryland ve Brown) açılışlarını 2-4 hafta erteleyerek son karardan önce biraz daha zaman kazanmaya karar verdiler. Bazıları ise kampüslerini açar açmaz kapatmak zorunda kaldılar. Örneğin 10 Ağustos’ta açılan North Carolina Üniversitesi’nde bir hafta içinde 1,000’e yakın vaka tespit edildi ve öğrencilerin yurtları terk etmesi istendi. 19 Ağustos’ta açılan Alabama Üniversitesi’nde de iki hafta içinde 1.000’in üzerinde vaka tespit edildi ve okul kapandı, fakat yeniden açılması için planlar yapılıyor. Hala bazı büyük okullar (örneğin Texas A&M ve Penn State) yüz yüze eğitim verme kararında.
26.000 vaka
New York Times, 1.500 üniversiteyi kapsayan bir araştırma sonucu olarak salgının başlangıcından bu yana üniversitelerde 26.000 vaka tespit edildiğini ve 64 vakanın ölüm ile sonuçlandığını 26 Ağustos sayısında açıkladı (

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erhan Erkut Arşivi