Açlığa 100 lira kaldı

Açlığa 100 lira kaldı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) araştırmasının nisan sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, aylık yüzde 1.14...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) araştırmasının nisan sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, aylık yüzde 1.14 ve dört ayda yüzde 6.84 ve yıllık yüzde 16.56 artışla 2 bin 767.15 liraya yükseldi.
Türk-İş verilerine göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı da 9 bin 13.53 liraya çıktı.
Buna göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 393 lira ve yapılması gereken toplam harcama tutarı da (aile bütçesi) 1,281 lira yükseldi. Böylece, yalnızca yılın ilk dört ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük 577.26 lirayı buldu.
“İNSANCA GEÇİM İÇİN YETERSİZ’’
Türk-İş açıklamasında, “Konfederasyonumuzca hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. Ancak hanede çalışan sayısının sınırlı ve fakat ele geçen ücretin yetersiz olduğu durumlarda, elde edilen gelir birden fazla kişinin geçimini karşılayamamakta, kişi başına ‘insanca geçim için’ yapılması gereken harcama tutarı yetersiz kalmaktadır” denildi.
Türkiye’de 2021 yılı için asgar ücret brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

ABD’DE ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM

ABD Başkanı Joe Biden, federal kurumlarda çalışan işçiler için asgari saatlik ücrete ilişkin kararnameye imza attı. Buna göre, federal kurum işçileri için asgari saatlik ücret 10.95 dolardan 15 dolara çıkarılacak.