Açlık riski var

Açlık riski var
Birleşik Kamu-İş mayıs ayına ilişkin "Halkın Enflasyonu" araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre gıda fiyatlarındaki artış yıllık bazda yüzde 160'a dayandı. Sendikadan yapılan değerlendirmede "Türkiye’de...

Birleşik Kamu-İş mayıs ayına ilişkin "Halkın Enflasyonu" araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre gıda fiyatlarındaki artış yıllık bazda yüzde 160'a dayandı. Sendikadan yapılan değerlendirmede "Türkiye’de açlık riski giderek büyüyor" denildi.

Araştırma sonuçlarına göre gıda fiyatlarında sebze dışındaki tüm kalemlerde etiketler zamlandı. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında arttı. Et ve balık grubunda artış yüzde 15,1 olarak gerçekleşti. Çay şeker gibi işlenmiş gıda ürünlerinde durum daha vahim.

Sendikanın raporuna göre süt ve yumurta ürünlerinde fiyatlar yüzde 7,1, yağda ise yüzde 1,3 oranında arttı.

Meyve fiyatlarındaki artış yüzde 19,2 olarak tespit edildi, sebze fiyatları ise bir önceki aya göre ortalama yüzde 9,2 oranında düştü. Bakliyat fiyatlarının yüzde 2 oranında arttığı mayısta, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise özellikle şeker ve çay fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle yüzde 33,4 oranında artış kaydedildi. Araştırmaya göre 64 gıda maddesinden oluşan gıda sepetini alabilmek için bir önceki aya göre yüzde 9,2 daha fazla para ödendi.

Gıda fiyatları bir önceki yılın mayıs ayına göre ise yüzde 159,6 oranında arttı. Vatandaşlar 2021 Mayıs ayında 100 lira ödedikleri bir gıda sepetine 2022 Mayıs'ında 259,6 lira ödedi.

Sendikadan konuya ilişkin yapılan değerlendirmede yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış nedeniyle açlık riskinin arttığına vurgu yapıldı.