Açlık sınırı 6 bin

Açlık sınırı 6 bin
Türk İş mayıs ayı fiyat artışlarına ilişkin araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu yıllık bazda mayısta yüzde 108 olarak tespit edildi.Dört...

Türk İş mayıs ayı fiyat artışlarına ilişkin araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu yıllık bazda mayısta yüzde 108 olarak tespit edildi.

Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 13,04 oranında gerçekleşti.

Gıda kaleminde sadece beş aylık değişim oranı yüzde 46,85 oldu. Araştırmanın mayıs ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 6 bin 17 TL'ye çıktı. Böylece açlık sınırı asgari ücretin 1770 lira üzerine çıktı.
Türk İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını ise 19 bin 602 olarak belirledi. Açıklanan rakama göre iki çocuğu olan bir ailede ebeveynlerin asgari ücretle çalışması halinde haneye giren gelir ancak yoksulluk sınırının yarısı kadar olabiliyor. Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinde de durum çok parlak değil. Türk İş bu miktarı 7 bin 836 lira olarak açıkladı. Bu da asgari ücretin yaklaşık 3 bin 600 lira üzerinde.