Adalet Bakanı Bozdağ, Kavala’nın cezaevinde olduğunu unuttu: “Türkiye AİHM’in ihlal kararına uydu”

Adalet Bakanı Bozdağ, Kavala’nın cezaevinde olduğunu unuttu: “Türkiye AİHM’in ihlal kararına uydu”
Avrupa Konseyi’nin talebi ile Kavala dosyasını yeniden görüşen, Türkiye’nin ihlal kararına uyup uymadığını denetleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, incelemelerinin ardından karara uyulmadığı soncuna varmıştı. Bakan...

Avrupa Konseyi’nin talebi ile Kavala dosyasını yeniden görüşen, Türkiye’nin ihlal kararına uyup uymadığını denetleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, incelemelerinin ardından karara uyulmadığı soncuna varmıştı. Bakan Bozdağ sonuca itiraz etti, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymayı taahhüt eden ülkeler içerisinde en yüksek oranda AİHM kararlarına uymuş ülkedir” dedi, Kavala kararına da uyulduğunu söyledi. Bozdağ, “Osman Kavala konusunda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararına 10 Aralık 2019’da uymuş ve uygulamıştır. Bu uygulamadan sonra Kavala’nın avukatları konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımışlar, tutukluluğu başka dosyadan, suçtan devam ettiği için ‘uymadı’ diye. Türk Anayasa Mahkemesi de ‘Bu ayrı dosya, ayrı bir suç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına Türk mahkemesi uymuştur’ diye karar vermiştir” açıklamasını yaptı.

Bozdağ’a göre Kavala kararında AİHM’in hızlı davranması da dikkat çekici. Kavala ile ilgili AİHM ihlal kararı verdiğinde o karara uyularak tahliye kararı verilmiş ama Kavala cezaevinden çıkartılmadan bu kez ajanlık suçlaması ile tutuklanmıştı. Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği Kavala’yı duruşma sonrasında ajanlıktan beraat ettirmişti.