Adalete güven yerlerde

Adalete güven yerlerde
İHD’nin talebiyle 68 ilde KONDA’nın yaptığı araştırmaya göre, toplumun yüzde 69’u, adalet sistemine güvenmiyor. ‘‘İnsanlar düşünceleri nedeniyle hapishanelere konuyor’’ düşüncesine katılım da yüksek.Dokuz bölüm...

İHD’nin talebiyle 68 ilde KONDA’nın yaptığı araştırmaya göre, toplumun yüzde 69’u, adalet sistemine güvenmiyor. ‘‘İnsanlar düşünceleri nedeniyle hapishanelere konuyor’’ düşüncesine katılım da yüksek.
Dokuz bölüm ve 60 sayfadan oluşan raporda, toplumun adalet sistemine bakışı, hapishanelerde ayrımcılık ve kötü muameleye dair görüşleri derlendi.
Rapora göre, katılımcıların yüzde 39’u, genel olarak mahpuslara davranışın kötü veya çok kötü olduğunu düşünüyor; yüzde 26’sı ise mahpuslara genel olarak iyi veya çok iyi davranıldığı düşüncesine sahip. Mahpuslara genel davranışın ne iyi ne de kötü olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 35.
Katılımcılara okunan cümleye 1 ile 5 arasında ne kadar katıldıklarını sorulduğunda toplum genelinde ‘‘Hapishaneler insanları iyileştiriyor, rehabilite ediyor’’ fikrine verilen ortalama puan 2,02 oldu.
‘‘Türkiye’de insanlar düşünceleri nedeniyle hapishanelere konuyor’’ düşüncesine ise 5 üzerinden ortalama 3,75 bir katılma eğilimi olduğunu görüldü.
Toplumun yüzde 69’u, Türkiye’deki adalet sistemine güvenmediğini, yüzde 31’i ise güvendiğini söyledi. Yakını tutuklananlarda bu oran yüzde 76’ya çıkarken yakının başına böyle bir olay gelmeyenlerin yüzde 68’i adalet sistemine güvenmediğini belirtti.