Adaletsizlikten o da şikayetçi

Adaletsizlikten o da şikayetçi
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuksuz yargılamanın esas olduğunu, tutukluluğun istisna olması gerektiğini söyledi. “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” diyen Gül, “Yargı mensuplarının yanında HSK vardır,...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuksuz yargılamanın esas olduğunu, tutukluluğun istisna olması gerektiğini söyledi. “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” diyen Gül, “Yargı mensuplarının yanında HSK vardır, millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu”nun açılışında konuştu.
‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR YARGIYLA OLUR’
Hukuk devletinin temel şartının, 83 milyon vatandaşın kendisini “emin ve güvende” hissetmesini sağlamak olması gerektiğini belirten Gül, hukukun üstünlüğünün reform anlayışının temelini oluşturduğunu söyledi.
‘ADALET YERİNİ BULSUN İSTERSE KIYAMET KOPSUN’
“Bir dosyada verilen kararla ilgili ister kazanan, ister kaybeden ‘kim olsa aynı kararı verirdi’ dedirtebiliyorsak işte orada hakikat ortaya çıkmıştır ve adalet tecelli etmiştir” diyen Gül, şöyle devam etti:
“Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun, bizim yargıçlardan, yargı mensuplarından beklediğimiz budur. ‘Şu ne der bu ne der, adliyeye gelen insan şöyle telkinde bulundu, şu nasıl bakar, nasıl değerlendirir, bu konjonktüre uygun mu’ Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka Anayasa’ya bakar. Bizim beklentimiz budur. O yüzden adalet yerini bulsun ne olursa olsun yargı mensuplarının yanında HSK vardır, bu millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin.”
‘TUTUKLULUK İSTİSNADIR’
Tutuksuz yargılamanın esas olduğunu belirten Gül, şunları söyledi:
“Haksız yere içerde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor, ticari kayıpları geri gelmiyor. Dolayısıyla ‘pardon’ dediğinizde, özür dilediğinizde veremeyeceğiniz o günleri, o özgürlüğü, o kararı verirken çok iyi düşünmek, haksızlık ve mağduriyete neden olmamak lazım. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliler toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, ‘Hadi tutuklayalım…’ Bu konuda yargının kamuoyuna değil, dosyaya bakarak adaleti ve hakkı tecelli etmesi hepimizin ortak beklentisidir.”