Adli Tıp ‘istismar bulgusu yok’ dedi, uzmanlar rapora şüpheyle yaklaştı

Adli Tıp ‘istismar bulgusu yok’ dedi, uzmanlar rapora şüpheyle yaklaştı
2 yaşındaki bebeğin ‘balkondan düştü’ beyanıyla Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ne getirildikten sonra vücudunda istismar bulgularına rastlanması Türkiye’nin gündemine oturdu. Bebeğin ölümü emniyet kayıtlarına ‘şüpheli’...

2 yaşındaki bebeğin ‘balkondan düştü’ beyanıyla Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ne getirildikten sonra vücudunda istismar bulgularına rastlanması Türkiye’nin gündemine oturdu. Bebeğin ölümü emniyet kayıtlarına ‘şüpheli’ olarak geçirildi.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, bebeğin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 2 yaşındaki bebeğin cenazesi Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemeler sonrası rapor hazırlanarak başsavcılığa gönderildi.

Basına sızan raporda bebeğin ‘Yüksekten düşme sonucu meydana gelen beden travması ve iç kanama’ nedeniyle öldüğü belirtildi. Bebeğin hastanedeki adli muayene raporunda yapılan tespitler, Adli Tıp Kurumu raporlarında doğrulanmadı. Raporda, bebeğin cinsel istismara uğradığına ilişkin bulgu olmadığı tespiti yer aldı.

ORADAKİ BULGULAR NE BULGUSU?
Cumhuriyet’in görüşünü sorduğu uzmanlar ise rapora şüpheyle yaklaştı. Bebeği hastaneye geldiğinde ilk kez muayene eden doktor, birkaç gün önce savcılığa ifade vermeye gittiğini söyledi. Adli Tıp raporu ile ilgili haberleri gördüğünü ancak bu olayda bazı sıkıntılar olduğunu anlatan doktor, “Şu an doktorlar üzerinde baskı mevcut ve bu sürecin doğru aydınlatılması lazım. Adli Tıp eğer buna ‘düşmeye bağlı’ diyorsa onun üzerine başka bir şey söyleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Düşme bulgusu görmediklerini ve hastanedeki doktorların da bu kanaatte olduğunu aktaran doktor, sözlerine şu şekilde son verdi: “Düşmeye bağlı morluk diyorlar ama o morluk tek günlük değil. Bu bulgular mevcut. O gün olmamışlar, biz buna eminiz. Oradaki bulgular ne bulgusu?”

“RAPORU YAYINLAYAN AJANSIN BİLGİYİ NEREDEN EDİNDİĞİ DE ÖNEMLİ”
Meslek hayatında, şaibeli adli tıp raporlarına sürekli rastladığını belirten Şebnem Korur Fincancı, Adli Tıp Kurumu’na yapılan atamaların liyakatle ve bilişsel değerlendirmelerle yapılmadığını söyledi. Raporlara etki edilebildiğini anlatan Fincancı, aşağıdaki uyarıları sıraladı:
“Raporu ilk kez yayımlayan ajansın bilgiyi nereden edindiği önemli. Raporlara her zaman bir müdahale olduğunu gördüğüm oldu. Adalet Bakanlığı’na bağlı bir kurumdan bahsediyoruz. Meslektaşlarımız bağımsızlıklarını korumaya gayret etseler de ne ile karşılaşacağımızı bilme olasılığımız yok.”