Adli tıp raporundan sonra Aysel Tuğluk cezaevinden çıktı

Adli tıp raporundan sonra Aysel Tuğluk cezaevinden çıktı
2016'dan beri tutuklu olan ve geçen yıl demans teşhisi konulan eski HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu. Adli Tıp Kurumu (ATK) önceki gün Tuğluk için "Cezaevinde kalamaz"...

2016'dan beri tutuklu olan ve geçen yıl demans teşhisi konulan eski HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu. Adli Tıp Kurumu (ATK) önceki gün Tuğluk için "Cezaevinde kalamaz" raporu vermişti. ATK'nın, Aysel Tuğluk'un sağlığının cezaevinde kalmaya uygun olmadığı yönündeki raporu dün cezaevi idaresine ulaştı. Tahliye olan Kürt siyasetçinin, İstanbul'da ailesiyle yaşaması ve tedavisini sürdürmesi bekleniyor.

MART 2021’DEN BERİ DEMANS TEŞHİSİ VAR
Aysel Tuğluk'un demans olduğu yönündeki ilk teşhis Seka Devlet Hastanesi'nde 15 Mart 2021 tarihinde konmuştu.

Daha sonra Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu da kapsamlı raporunda, Aysel Tuğluk'un hastalığının "kronik ilerleyici seyirli ve cezaevinde tek başına hayatını sürdürmesini engeller nitelikte" olduğunu belirtmiş ve cezanın infazının ertelenmesi gerektiği yönünde kanaat bildirmişti.

Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, bu raporun aksi yönde bir karar verince, Tuğluk'un avukatlarının Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yapmış olduğu başvurular de reddedilmişti.

Tuğluk’un yargılandığı başka bir dava için şubat ayında ifadesi istendi. Tuğluk ifade vermeyince mahkeme Tuğluk’u ATK Gözlem İhtisas Kurulu’na gönderildi. Raporda “ceza sorumluluğunun tam olduğu” ve “cezaevinde hayatını idame ettirebileceği” yönünde ifadeler yer aldı.

Tuğluk duruşmada sorulara yanıt veremedi, tutanaklara bu şekilde geçildi.

Tuğluk cezaevindeyken annesi vefat etmiş, Ankara’da defnedilmişti. Cenaze taşlı sopalı bir güruhun saldırısı üzerine gömüldüğü yerden çıkarıldı ve Tunceli’ye götürüldü. Tuğluk’un avukatları, ailesi ve arkadaşları bu olayın tamamına şahit olmasının demansı tetiklediğini savunuyor.