Afet bölgesinde inceleme yapan ATO’dan salgın hastalık uyarısı

Afet bölgesinde inceleme yapan ATO’dan salgın hastalık uyarısı
Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Muharrem Baytemür, deprem bölgesinde olası salgın hastalıklara dikkat çekerek “Her an her çadırkentte her ilimizde bir enfeksiyon ve salgın olma ihtimali var” dedi.ANKA’nın haberine göre;...

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Muharrem Baytemür, deprem bölgesinde olası salgın hastalıklara dikkat çekerek “Her an her çadırkentte her ilimizde bir enfeksiyon ve salgın olma ihtimali var” dedi.


ANKA’nın haberine göre; ATO Yönetim Kurulu Üyeleri, 6 Şubat depreminin büyük yıkıma yol açtığı afet bölgesine gitti. Malatya ve Kahramanmaraş’ın Göksun, Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü ilçelerinde 18-19 Şubat’ta inceleme yaptıklarını belirten ATO Başkanı Baytemür, bölgede 15’in üstünde kamu hastanesi kullanılamaz durumda olduğunu söyledi. Baytemür şöyle konuştu:


“Enfeksiyon açısından risk var. Şu anda bir salgın var mı? Gerek KLİMİK’ten gerek sahada çalışan arkadaşlarımızın altını çizdiği skabiyez dediğimiz uyuz ile ilgili bir şey var. Depremden önce de dirençli bir uyuz artışı vardı Türkiye genelinde. Buna ilişkin de kasım ayında ilaçlar bölgeye gönderildi ama organizasyonda sıkıntı var. Bir ilçeye gittik, orada uyuz için bin 600 kutu ilaç varken başka bir ilçede sıfır.
Şu anda beklenen bir enfeksiyon, salgın ihtimali var; çadırların büyük bölümü uygun kurulmamış durumda, zemin, mesafe, içinde yanan soba, hijyen, atık su, kanalizasyon açısından uygun değil. O nedenle her an her çadırkentte her ilimizde bir enfeksiyon ve salgın olma ihtimali var. Ülkemizde suçiçeği vakaları görülmeye başlandı, uzun zamandır görülmüyordu. Aşılarda ciddi sıkıntı var, 1-2 kez bile toplandı çünkü belli bir ısı arasında muhafaza edilmesi gerekiyor ama ciddi derecede soğuk var ve bu aşıların bozulması için soğuk çok önemli bir etken. O nedenle birçok aşının zamanında yapılması, özellikle tetanos aşısı gitti, gebeler için de önemli bir aşı.”


SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TEK İSTEKLERİ ISITMALI ÇADIR, TUVALET
ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun da sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ile çalıştığına ama hala barınmanın sorun olduğuna işaret ederek “Tek istedikleri aslında ısıtmalı bir çadır ve tuvalet. Hala bir sürü yerde sağlık çalışanları için bunlar ayarlanamamış durumda” diye konuştu.