Afganistan savaşının fitilini ateşleyen saldırı

Afganistan savaşının fitilini ateşleyen saldırı
ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açan ve Afganistan’da El Kaide’yi yok etmek için başlatılan savaşın nedeni olarak gösterilen 11 Eylül 2001 saldırılarının 20. yılında, kurbanlar ABD Başkanı Joe Biden’ın...

ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açan ve Afganistan’da El Kaide’yi yok etmek için başlatılan savaşın nedeni olarak gösterilen 11 Eylül 2001 saldırılarının 20. yılında, kurbanlar ABD Başkanı Joe Biden’ın da katıldığı törenle anıldı.

Bayrakların yarıya indiği New York'taki tören, saldırılarda yıkılan İkiz Kuleler'in yerine yapılan Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi'nin bulunduğu alanda başladı. Törene Başkan Biden ve eşi Jill Biden’in yanı sıra eski Demokrat başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton da eşleri ile katıldı.

Cumhuriyetçi eski başkan George W. Bush, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte Pennsylvania’daki anma törenine katılırken, Biden’in halefi Donald Trump’ın ise hiçbir anma törenine katılmaması dikkati çekti.

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları, yetkililer ve New Yorklular, yıkılan İkiz Kuleler'in bulunduğu, "Ground Zero" diye adlandırılan Sıfır Noktası'nda terör kurbanlarını anmak üzere toplandı.

Biden, tören alanında konuşma yapmazken, 11 Eylül nedeniyle Beyaz Saray’dan yayınlanan videosunda, "Ne kadar zaman geçerse geçsin, bu anma törenleri, haberleri sanki birkaç saniye önce almışız gibi acıları geri getiriyor" ifadelerini paylaştı.

11 EYLÜL 2001'DE NE OLDU?

Amerikan finans sisteminin kalbi New York’taki İkiz Kulelere, 11 Eylül sabahı iki yolcu uçağı ile terör saldırısı düzenlendi. İkiz Kulelere saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı. Kaçırılan Flight 93 adlı son uçak ise Pennsylvania’nın Shanksville yerleşkesi kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.

11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırganın dışında New York, Washington ve Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.