Afganistan yeniden burkaya girdi

Afganistan yeniden burkaya girdi
ABD’nin, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından “Terörle mücadele” politikası kapsamında dönemin Başkanı George W. Bush’un emriyle başlattığı Afganistan savaşında hedefi, El Kaide ve ardından da Taliban’ı yok etmekti....

ABD’nin, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından “Terörle mücadele” politikası kapsamında dönemin Başkanı George W. Bush’un emriyle başlattığı Afganistan savaşında hedefi, El Kaide ve ardından da Taliban’ı yok etmekti. Bu hedefle yola çıkarak Afganistan’da iç güvenliği sağlama girişimi hiç de planlandığı gibi gitmedi.
ABD ve Birleşik Krallık, Ekim 2021’de hava bombardımanı daha sonra da takviye güçlerle beraber Afganistan’a asker indirdi. Başlangıçtaki atak Taliban’ı güçten düşürdü, fakat Taliban kuvvetleri yeniden toparlandılar. 20 yıl süren kanlı savaşın sonunda ABD ve batılı güçlerin askerlerini çekmesiyle birlikte Taliban da ülkedeki hakimiyetini genişletmeye başladı.
Afgan yönetiminin neredeyse hiç direnç göstermemesi üzerine Taliban çok kısa süre içinde şehirleri teker teker geri aldı ve dün başkent Kabil’e girdi. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkent Kabil’e girmeye başladığını resmen duyurdu.
TALİBAN: ZOR KULLANMAYACAĞIZ
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kabil’in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı. Taliban, Kabil’in doğusundaki ülkenin en büyük hapishanesi Puli Çarhi’deki mahkumları serbest bıraktı.
Olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahid, kentte güvenliği sağlayacaklarını söyledi. Mücahid, Taliban’ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini de vurguladı.

Taliban: Kabil yönetimindeki herkesi affettik

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Independent Türkçe’den Abdullah Rahimoğlu’na verdiği demeçte, Kabil yönetiminde çalışan asker ve sivil herkesi affettiklerini açıkladı. Mücahid, “Tüm Afganlara hizmet edecek ve herkes tarafından kabul görecek, herkesin kendisini bulabileceği bir İslami hükümet kuracağız” dedi.
Taliban’ın ileri gelen isimlerinden Molla Muhammed Yakup ise, “Afganistan İslam Emirliği’nin zaferini tüm dünya kabul etmeli. Bizi tanıyan ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya hazırız. Afganistan topraklarında hiçbir ülkenin bulunmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Taliban geçici hükümeti reddetti

Başkent Kabil’i ele geçiren Taliban ile Afgan hükümeti arasında yönetim pazarlığı yapıldığı ileri sürülüyor. Voice of America’nın haberine göre, Hükümet adına Taliban ile görüşmeleri eski Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Afgan Ulusal Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah yürütüyor. Taliban, geçici hükümet seçeneğini reddederek Afganistan İslam Emirliği ilan etmeyi planladığını açıkladı.

Taliban Başkanlık Sarayı’nda

Taliban güçleri, ele geçirdikleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplantı yaparken görüntülendi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil’den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı. Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıkları ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

Kadınların değişmeyen kaderi

Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmeye başlayan Taliban, kentte güç kullanmayacaklarını, barışçıl bir şekilde ilerleyeceklerini açıklasa da kadınların korumalı bölgelere geçmesini de istedi.
Örgütün yönetimi altında en çok zararı gören kadınlar ise başkentten ayrılmanın yollarını arıyorlar. Çalışmalarına ve eğitim görmelerine izin verilmeyen kadınlar yeniden Taliban’ın boyunduruğu altında yaşamak istemiyorlar.
KADIN YÖNETMENİN KAÇIŞI
Afgan film yönetmeni ve Afgan Film Organizasyonu’nun (Afgan Film) ilk kadın başkanı olan Sahra Kerimi de Kabil’den kaçan kadınlar arasında yer alıyor. Afganistan’da sinema ve film yapımında doktorası olan ilk ve tek kadın olan Kerimi, Kabil’den ayrılmasını içeren bir videoyu da Twitter’dan paylaştı. Korku içinde telaş içinde konuşan Kerimi, “Taliban şehre girdi ve biz kaçıyoruz. Herkes korkuyor. Bu korku filminden bir klip değil, Kabil’deki gerçek bu. Geçen hafta şehir bir film festivaline ev sahipliği yaptı ve şimdi hayatları için kaçıyorlar. İzlemek yürek parçalayıcı ve dünya hiçbir şey yapmıyor” dedi.
KADIN RESİMLERİ BOYANIYOR
Kadınlar korku içinde şehri terk ederken bazıları da şehri Taliban için hazırlıyor. Kabil caddelerinde duvarlardaki kadın resimlerinin tek tek boyandığı görülüyor.