Afganistan’da geçinmenin yolu organ ticareti

Afganistan’da geçinmenin yolu organ ticareti
Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeye yapılan yardımlar durdurulup yurt dışındaki kaynaklarına ulaşımı engellenince Afganistan ekonomisi çöküşün eşiğine geldi. Gıda fiyatlarındaki artış çok sayıda...

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeye yapılan yardımlar durdurulup yurt dışındaki kaynaklarına ulaşımı engellenince Afganistan ekonomisi çöküşün eşiğine geldi. Gıda fiyatlarındaki artış çok sayıda Afgan'ı açlığa sürüklerken organ ticareti, ülkedeki geçim kaynaklarından biri oldu. Organ ticaretinin artmasıyla birlikte bir böbreğin fiyatı 20 bin liranın altına düştü; kenar mahalleler organ pazarı haline geldi.

NTV’nin The Guardian’ın haberinden aktardığına göre, Batı Afganistan’da sıcaklıklar sıfırın altına düşünce Delaram Rahmati adlı kadın sekiz çocuğu için yiyecek bulmakta zorlanmaya başladı. 50 yaşındaki Rahmati’nin bir işi yok. Biri felçli, diğeri akıl hastası olan iki oğlunun hastane masraflarını karşılamasının yanı sıra kocası için de ilaç alması gerekiyor. 

İKİ KIZINI VE BÖBREĞİNİ SATTI
Biri 8 ve diğeri 6 yaşında olan iki kızını tanımadığı ailelere her biri 100 bin afganiye (yaklaşık 13 bin lira) satmak Rahmati’nin vermek zorunda kaldığı tek acı verici karar değildi. Rahmati, “Borç ve açlık yüzünden böbreğimi satmak zorunda kaldım” dedi. Rahmati ailesiyle aynı gecekondu mahallesinde yaşayan Salahuddin Taheri, “Haftada üç gece akşam yemeği yiyemiyoruz” dedi.

ORGAN ÇOK, FİYAT DÜŞÜK
Afganistan’da böbrek ticareti bir süredir büyüyor. Ancak Taliban iktidara geldiğinden bu yana yasadışı organ ticaretinin fiyat ve koşulları da değişti. Bir zamanlar 3  bin 500 ile 4 bin dolar  (47 bin ile 53 bin lira) arasında değişen bir böbreğin fiyatı bin 500 (20 bin lira) doların altına düştü. Ama böbreğini satmak isteyenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR’ye göre, ülkenin tahmini 40 milyon nüfusunun yarısından fazlası “aşırı düzeyde açlıkla karşı karşıya ve bunların yaklaşık 9 milyonu kıtlık riski altında” bulunuyor. Bu nedenle,  artan sayıda Afgan için böbrek satmak, yemek için para kazanmanın tek yolunu oluşturuyor.