Afganlar can derdinde Avrupa’nın derdi başka

Afganlar can derdinde Avrupa’nın derdi başka
Suriye’de yaşanan iç savaş ile birlikte düzensiz göçmenlerin yarattığı sorunlarla başa çıkmaya çalışan Avrupa, şimdi Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle yeniden bir göç dalgası olmasından endişe ediyor....

Suriye’de yaşanan iç savaş ile birlikte düzensiz göçmenlerin yarattığı sorunlarla başa çıkmaya çalışan Avrupa, şimdi Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle yeniden bir göç dalgası olmasından endişe ediyor. İngiliz gazetelerinin dünkü manşetlerinde Taliban yönetiminden kaçanlar ve Kabil Havaalanı’nda yaşanan izdiham vardı. Guardian gazetesi “Binlerce kişi Taliban’dan kaçmaya çalışırken Kabil’de kaos”, Times “Kabil kıyımından kaçma yarışı”, Metro “Cehennemden kaçış” başlıklarını kullandı.
Guardian gazetesi, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından yaşananlara geniş yer ayırdı. Kabil’in düşüşünün yeni bir göç dalgası başlatmasının beklendiği belirtildi.
Avusturya ise başvuruları reddedilen Afgan sığınmacıları geri göndermeye devam edeceğini açıkladı. Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika ve Yunanistan geçen hafta, başvuruları reddedilmiş ve tüm yasal yolları tüketmiş olan Afgan sığınmacıları sınır dışı edileceğini açıklamıştı. O zamandan beri Hollanda, Almanya ve Danimarka, sınır dışı işlemlerini askıya aldığını duyurdu.