Ağacı sanata çeviren eller

Ağacı sanata çeviren eller
Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi müzik sektöründe de enstrümanlar fabrikalarda seri üretiliyor. Ancak el emeği ile yapılan müzik aletlerine hem daha fazla emek verilirken hem de daha iyi malzemeler kullanılıyor. Kadıköy...

Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi müzik sektöründe de enstrümanlar fabrikalarda seri üretiliyor. Ancak el emeği ile yapılan müzik aletlerine hem daha fazla emek verilirken hem de daha iyi malzemeler kullanılıyor. Kadıköy Kafkas Pasajı’nda müzik aletleri dükkânı olan Arslan Çekiç, telli müzik aletleri yapıyor.

Cumhuriyet’in haberine göre, el yapımı enstrüman ustalığı yani lutiyelik mesleğini sürdüren Çekiç, 14 çalgının yapımını biliyor. Çekiç, “Bu işi maddi olarak değil de en güzel şekilde nasıl yapılır, dünya standartları nasıl yakalanır yaklaşımıyla yapıyorum” diyor.

Ud ve tambur yapımından bahseden Çekiç, “Temiz, güzel, kaliteli bir tambur yapımı 15 gün sürer. Tambur bize Sümerlerden kalmış bir çalgıdır. Yalnız Türk müziğinde kullandığımız ud, tambur Türk müziğinin piyanosu olarak kabul edilir. Hiçbir ülkenin de tamburu kendi müziğinde kullanmadığı yalnız Türk müziğinde kullandığı bir çalgı ve çalgı yapımcılığı içinde çok mesleği bulunduran bir iş bu” dedi. 

“AĞAÇ KATLİAMI YAPMASINLAR”
Bazı enstrüman yapımcılarının fazla ağaç kestiğine dikkat çeken Çekiç, “Gelişigüzel çok ucuza mal etmeye çalışıyorlar. Ancak yapılan enstrümanda da işe yaramıyor sadece odundan ibaret oluyor. Örneğin Şimşir ağacı enstrüman yapımcılığında kullanılıyordu. Nesli tükendi. Son zamanlarda da Toroslar Ardıç’ı dediğimiz ardıçlar kesiliyor. Bağlama yapımcıları bunları hoyratça kullanıyor. Bu ağaçlarında nesli tükenmek üzere” ifadelerini kullandı.