Ağlatan karar

Ağlatan karar
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan değil, 301 kez olası kastla...

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan değil, 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti.
Bu karar, başta facianın yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılması demekti.
Yargıtay’ın 30 Eylül 2020’deki bozma kararından sonra duruşma günü beklenirken süreç ağır işledi.
Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak’ta 12. Ceza Dairesi’nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.
İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi›nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili görülen davada karar çıktı.
Yargıtay’ın tartışmalı bozma kararından sonra 14 Haziran’da görülen 3. duruşmada sanıkların son sözlerini alan mahkeme, Soma Holding’in patronu Can Gürkan, Işıklar İşletme Müdürü Haluk Evinç, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkındaki kararını açıkladı.
Mahkeme heyetinin kararı okumaya başlamasıyla birlikte duruşma salonunda protesto sesleri yükseldi. 301 madencinin yakınları, karara tepki gösterdiler.
GÜRKAN, 2 YIL 6 AY DAHA HAPİS YATACAK
Mahkeme, Can Gürkan’ın bilinçli taksir suçlamasıyla 20 yıl, Adem Ormanoğlu’nun ve Efkan Kurt’un 12 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Haluk Evinç ise beraat etti. Gürkan, 2 yıl 6 ay hapis yatacak.
GÜRKAN’A MADENCİLİK YASAĞI YOK
Maden işletmeciliğinin ruhsatnameye bağlı olarak yürütülen bir meslek olmadığını belirten heyet, Gürkan’ın bu işi yapmasının yasaklanmasına yer olmadığına hükmedildi.
MADENCİ AİLESİNİN İSYANI
Kararın ardından duruşma salonu önünde madenci yakınları ve avukatlar açıklama yaptı. Hayatını kaybeden madencilerden Kader Kaya’nın annesi Elmas Kaya, “Ankara’daki dev devrilmedikçe adalet olmayacak. Biz çok şeyleri unuttuk. Dünyayı sevdik ahireti unuttuk. Malı mülkü sevdik, hesabı unuttuk. Allah cümlesinin belasını versin” ifadelerini kullandı.

‘AND OLSUN Kİ HESAP SORACAĞIZ’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma katliamı davasında madenin sahibi Can Gürkan’ın 20 yıl hapis cezasıyla serbest kalmasını eleştirerek, “Onu dışarıya bırakanlar suç ortaklarıdır. Birbirlerine günahları üzerinden bağlı olan çete, Türkiye’yi yönetmektedir” dedi. Özel konuşma sırasında, gözyaşlarını tutamadı.
Madenci aileleriyle birlikte Akhisar Adliyesi önünde kararı eleştiren Özel, isyanını şöyle dile getirdi:
“Peşini bırakmayacağız. Size söz veriyoruz, bu dava bir daha görülecek. Bugün kazandım sananlar mahkum olacak, bugün kaybettiğini düşünenler de ‘Oh be bu sefer adalet kazandı, biz kazandık’ diyecek. O gün kundakta, kucakta, pusette olanlar, bugün ‘Soma için adalet’ diye pankart taşıyor; o gün 10 yaşında olanlar bugün avukat olmak için okul okuyorlar. And olsun ki hesap soracağız.”