Ah Şu Dijital Platformlar

Bir süre önce Tivibu’nun güncellemeleri hakkında bir yazı yazmıştım. Yazıdan sonra arayan Türk Telekom yetkilileri temmuz ayından itibaren değişiklikler olacağını söylemişlerdi. Ben de bütün platformlar hakkındaki toplu yazımı bu tarihten sonra yazma konusunda onlara bir söz vermiştim. Bu nedenle bir süredir Türkiye’de bulunan Disney+ hakkında da bir yorum yapmamıştım.

Öncelikle bu testlerin tamamını bir televizyon yani Beko Android TV üzerinden gerçekleştiriyorum. Yani kanalların denediğim uygulamalarının bir televizyon üzerinden çalıştırıldığını ve mutlaka çalışması gerektiğini söylemekte yarar var.
Uygulama kolaylığı ve kullanıcı deneyimi açısından en beğendiğim uygulama Netflix oldu. Televizyon üzerinden içerik seçmesi hem çok kolay, hem de deneyim tam bir televizyon deneyimi. Özellikle izleme aşamasında ileri geri gitme konusunda çok başarılı. Diğer uygulamaların hepsi aslında bir video izleme uygulamasından farklı değil. Açılış ekranı konusunda en iddialısı ise Apple TV uygulaması. Ancak ne yazık ki; bu uygulama üzerinden alışveriş yapmak mümkün değil. Bu yanıyla biraz eksik olduğunu söylemek lazım. Bu arada platformlardan sadece biri çocuk içeriği ile yetişkin içeriğini ayırmak için profiller arasındaki geçişte şifreleme kullanmış. Disney+. Bu şifre Avrupa Birliği müktesebatı için gerekli. Yakında bütün platformların bunu yapması gerekecek. Disney+ buraya şifre yazarken kumandanın kanal tuşlarını kullanmak gibi kolay bir yönteme de gitmiş. Disney+’da en sevdiğim özelliklerden biri de izleme partisi kısmı oldu. Ancak bana sorarsanız izleme partisinden ziyade bir filmin bir anını başka bir kullanıcıya yollamak çok daha iyi bir topluluk geliştirme yöntemi olurdu. Zira bu filmlerin belli anlarını eskiden birbirimize hatırlattığımızı, sohbetlerimiz arasında olduğunu hatırlıyorum.

Platformların içerik incelemesini yaparken iki konuya dikkat ettim. İçerik zenginliği ve Türkçe içeriğin yoğunluğu. Türkçe içeriğin yoğunluğunda en iyi durumda olanı belirlerken sadece Türkiye pazarına hitap eden Turkcell TV+ ve Tivibu’yu dışarda bıraktım. Zira zaten bu iki platformdaki her şey Türkçe. Ama o ikisinden sonra en başarılı kanal Netflix. Kesinlikle dublaj işine ciddi dikkat ediyorlar. En kötüsü ise Amazon Prime. Yeni giren diziler bile Türkçe değil. Disney+’da da bazı Türkçe dublajının olduğunu bildiğim filmlerin dublajını bulamadım. İçerik zenginliği açısından Turkcell TV+’ı televizyon kanallarını da içerdiği ve neredeyse bütün cihazlarda çalıştığı için çok beğendim. Burada Vodafone TV’nin hiç çalışmadığını, Tivibu GO’nun ise iki kere Beko TV’de olmayan imaj klasörüne ulaşmak izni isteyip, sonra hiç çalışmadığını söylemek gerek.

Beko Android TV’nin uygulama kısmında kanalların uygulamalarını TRT hariç bulamadım. Kanalların uygulamalarını bu TV’ler için düzenlememiş olmaları çok üzücü. Bir TV kanalının, televizyonda yayınlanmaktan daha önemli nesi olur merak ediyorum. Rating yarışında olan TV8, daha fazla izleyiciye ulaşması ihtiyacı olan Halk TV, Artı Bir TV, Tele 1 hatta ana akım kanalları nasıl bu fırsatı kaçırır merak ediyorum. Bu kanallardan birinin CTO’su olsam televizyon cihazlarının içine uygulamamı koymak için anlaşmalar yapardım.

Tabii bu uygulamaların TV üzerinden kullanıcı adı ve şifre girilmesi gibi son derece zor bir mekanizmayı da gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu konuda Amazon Prime, Disney+ ve Turkcell TV+ gerçekten çok başarılı bir QR kod okuma yöntemi kullanmışlar. Netflix sorunsuz çalıştı. Apple TV de son derece başarılıydı. Yani bu alanda kullanıcı adı ve şifre alanlarına gelemediğim Vodafone TV ve Tivibu GO dışındaki platformların hiç birinde sorun yaşamadım.
Bu deneyim bana gösterdi ki; bir televizyonun artık antenden gelen içeriğe ihtiyacı kalmamış. Hatta ana ekran olarak uygulama ekranını bile kullanabilecek hale gelmiş. Bu arada arka tarafta android olması sebebiyle uygulamalar ve klavye yüklenirse bulut üzerinden bir televizyon bir iş makinesine de dönüşebilir.

Zamanı olan için bulunmaz nimet

Ben kullanıcı olarak bu platformların hedef kitlesi dışında kalıyorum. Kısa bir dönem hediye gelen Netflix’i kullandım ve süresi dolunca devam ettirmedim. Bana göre bu platformlar vakti olanlar için çok geniş bir içerik ortamı. Ancak yoğun çalışanlar için aynı anlamı ifade ettiğini söylemem çok zor. Mobil telefon aboneliğimde Turkcell TV+ hizmeti otomatik yüklü geliyor ancak 7-8 yıldır bir defa bile açıp bakmış değilim. Ev internetinde Kablonet kullanıyorum ve yanında gelen Kablo TV hizmeti benim işimi rahatlıkla görüyor. Öte yandan Türkiye’de ortak bir spor platformu da şart. Düşünsenize Türkiye’den futbol için bir platforma, Almanya ya da İngiltere’den futbol için başka bir platforma, F1 için başka bir kanala, Türkiye’den basketbol için yine farklı bir platforma para vermeniz ve üye olmanız gerekiyor. Tüm bu bahsettiğim yayınları yasal yollardan bir platformda toplayıp tek fatura ile sorunu çözen işletmeci büyük kazanır benden söylemesi.
Fatih Sarı - Enterprise Next - Genel Yayın Yönetmeni

Abonelik yönetim platformu yararlı olacaktır

Netflix şu an kullanıcı arayüzü açısından en kolay video platformu. En son güncellemeyle gelen kısayolları kullanışlı buldum. Ancak eşim çok daha karışık buldu. Bu arayüz olgunluğunun artık Netflix’te azalan kazanım noktasına geldiğini gösteriyor. Öte yandan Amazon Prime da kullanıyorum ve bedavaya yakın fiyatıyla sunduğu kurgu içerikler ve özel yapımlar gerçekten ilgi çekici. Ancak arşivleri doğal olarak Netflix kadar geniş değil. Arayüzü eski görünüyor ve arada bağlantı hataları da alıyorum. Disney+ ise gerçekten büyük bir katalog ile giriş yapıyor, ancak henüz abone olmadım zira dijital abonelik sayımın bir teknoloji editörü için bile çok fazla olduğunu düşünüyorum. Yakında incelemek için hesap açacağım. Genel şikayetim bu hizmetlerin ayrı ayrı olması diyebilirim, uzun vadede hepsinin üzerine yerleşecek bir abonelik yönetim platformu yararlı olacaktır.
Ali Güngör - Technopat.net - Genel Yayın Yönetmeni

Global servisler zaman içerisinde canlı TV yayınlarını da içlerine katacak olurlarsa

Teknoloji yayıncısı olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmek ve deneyimlemek birincil önceliğimiz. Bu yüzden mümkün olduğunca daha fazla platformu deneyimlemeye çalışıyorum. Şu anda aktif olarak Tivibu, Turkcell TV+, Netflix, Amazon Prime, Blu TV, Youtube Premium ve son olarak da Disney Plus servislerini kullanıyorum. Bir süre farklı platformları da denedim. Global oyuncuların daha iyi deneyim sunduklarını söyleyebilirim. Yalnızca içerik değil, platformun arabirimi ve altyapısı çok daha iyi. Tüm bu platformlar arasında Amazon Prime çok rekabetçi bir fiyata sahip. Yerli markaların rekabet güçlerinin artması için öncelikle özel içeriğe odaklanmaları gerekecek. BluTV, Exxen, Gain gibi platformlar bu konuda yerli yapımlar ile öne çıkıyorlar. Ama tüketiciyi gerçekten yakalayabiliyorlar mı emin değilim. Global servisler zaman içerisinde canlı TV yayınlarını da içlerine katacak olurlarsa, rekabette çok öne çıkarlar. VoD servislerin bir süre sonra bunu da yapacaklarına inanıyorum. Murat YILDIZ - CXO Medya Kurucu

Netflix’le Disney’in arasında benim seçimim

Ben daha çok Netflix‘i seviyorum ama Disney de buna üzülmesin çünkü Disney’in de çok güzel filmleri olduğunu biliyorum. Netflix‘in tadı da tablette çıkıyor. Aslında ben ikisinide seviyorum ailemle hepsini izliyorum Disney’i de Netflix‘i de çok seviyorum en çok Netflix izliyorum. Ben aslında bir ayrım yapmıyorum ikisi de güzel size ikisini de tavsiye ederim. Kardeşimin seçimi de Netflix’miş aslında onun da ayrım yaptığını düşünmüyorum. İkisinide izliyorum bence çok güzel size de tavsiye ederim.
Netflix‘in çok güzel bir filmi var adı gebikedi onu kardeşimle birlikte izliyoruz ve yemin ederim çok güzel, yani Netflix‘i tavsiye ederim.

Yedi yaşındaki bir çocuğun Netflix’de İzlemesi gereken 10 film
· Pokemon
· Camgöz
· Teen Titan go
· Gizemli Vakalar
· Kung Fu Panda
· GABBY’NİN HAYAL EVİ
· Avatar
· Wakfu
· Spirit
· Maya

Yedi yaşındaki bir çocuğun Disney’de İzlemesi gereken 10 film
· Rapunzel
· Kârlar ülkesi
· Encanto
· SİNDİRELLA
· Kurbağa prens
· Riya
· Kum kuşu
· Ters yüz
· Luca
· Blue

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi