Ahbap’a izin var CHP’ye yanıt bile yok

Ahbap’a izin var CHP’ye yanıt bile yok
gününde yangınla mücadelede koordinasyon ve havadan müdahale yetersizliği gündemde kalmaya devam ediyor. Antalya’nın CHP’li Muratpaşa Belediyesi tüm girişimlerine rağmen helikopter kiralayamadı, bakanlıktan izin alamadıklarını...

  1. gününde yangınla mücadelede koordinasyon ve havadan müdahale yetersizliği gündemde kalmaya devam ediyor. Antalya’nın CHP’li Muratpaşa Belediyesi tüm girişimlerine rağmen helikopter kiralayamadı, bakanlıktan izin alamadıklarını söyledi. Bakanlık ise “izne gerek yok” dedi. Ancak STK’ların ve şirketlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alarak helikopter ve uçak kiraladıkları ortaya çıktı.
    GÜNLERDİR YANIT ALAMADILAR
    CHP’li Ümit Uysal’ın belediye başkanı olduğu Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi 2 Ağustos’tan beri orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek için helikopter kiralamaya çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 Ağustos’ta yaptıkları resmi başvuruya 2 gün boyunca cevap gelmedi. Uysal’ın medyaya yaptığı açıklamaların ardından 4 Ağustos’ta bakanlığın sosyal medya hesabından “izin gerekli değil” açıklaması yapıldı. Belediye, Orman Bakanlığı yetkililerinden ne yazılı ne sözlü bir yanıt alamadı. Kiralama süreci uzayınca belediyenin anlaştığı firma fiyat artırdı, ön anlaşma iptal edildi. Sivil toplum örgütleri ve şirketlerin helikopter kiraladıklarını duyurmasının ardından 5 Ağustos’ta bu kez İsveç’li bir firmayla ön anlaşma imzalayan belediye aynı gün bakanlığa tekrar yazılı başvuru yaptı, ancak ona da hala bir geri dönüş yapılmadı.
    ÜLKE İÇİN AYRI BİR FELAKET
    Bakanlıktan bir türlü izin alamayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal Gazete Pencere’ye yaptığı değerlendirmede, başvuruyu yaptıktan sonra telefonla 2 kez teyit aldıklarını, ayrıca Antalya’daki yerel birime de bilgi verdiklerini belirtti. Uysal, “Türkiye’de üretilen ortam siyaseti kamu yararının üzerinde tutuyor. Yangınla mücadelede dahi geçerli bu maalesef. Bu büyük bir talihsizlik. Bir ülke için ayrı bir felaket bu, bu da bir afet.” ifadelerini kullandı.
    LEVENT: İZİN ALDIK
    Gazete Pencere’ye konuşan Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent de bakanlıktan izin alarak kiralama yaptıklarını teyit etti.
    Levent, “Tarım Orman Bakanlığı’na bu helikopteri getirtmek için yazı yazıyoruz. Onlarda ‘Bu helikopteri getirebilirsiniz’ diye bir cevapla Orman Bakanlığı’nın kullanımına verileceğini yazı altına alıyor.” dedi.
    Helikopterin konma-konaklama ücretlerinin, yakıt giderlerinin kendileri tarafından karşılandığını belirten Levent, helikopterin dün Yatağan’daki yangında kullanıldığını belirtti. Levent sosyal medya hesabından da izin konusunda yardımcı olan Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarına teşekkür etti.
    SADECE AHBAP DEĞİL
    Bunun yanı sıra WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği izin doğrultusunda, Muğla Büyükşehir Belediyesi iş birliği ve özel sektör kuruluşlarının katkılarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek olacak yüksek kapasiteli bir yangın söndürme helikopterinin Türkiye’ye getirildiğini duyurdu.
    ODAŞ Enerji ve İsrailli Arad Holding de İsrail’den 3 yangın söndürme uçağı kiralayarak Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonundaki filoya dahil etti. Kiralama haberini ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu verdi.