Ahh TÜİK ahh!

Ahh TÜİK ahh!
Milyonlarca asgari ücretli çalışanın yakından takip ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Ancak toplantıda katılımcılardan bir rakam telaffuz edilmediği anlaşıldı. Önceki asgari ücret...

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın yakından takip ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Ancak toplantıda katılımcılardan bir rakam telaffuz edilmediği anlaşıldı. Önceki asgari ücret tespit toplantısında olduğu gibi bu toplantıda da TÜİK, asgari ücrete zemin oluşturacak verileri paylaşmak istemedi. TÜİK’in gerekçesi ise vebal altına girmek istemek diye ifade edildi. Bu yaklaşım aslında TÜİK yöneticilerinin iktidar talebiyle verileri düşük gösterdiklerinin örtülü bir itirafı oldu. Çünkü verileri paylaştıklarında piyasa şartlarının çok çok altında bir tablo ortaya çıkacak, açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretliler almaları gereken zammı yine alamayacak ve TÜİK yöneticileri de buna alet olmak istemedi. Ama öyle olsa bile şimdiye kadar tanık olduklarımız sonucun her durumda iktidarın istediği yönde olduğunu, sendikaların iktidarı “üzmedikleri”ni ortaya koyuyor.

Toplantıya ilişkin açıklama yapan eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şanol Babuşcu “TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun istediği asgari geçim tutarını hesaplamak istemedi. İşçi tarafının ‘hesap’ talebini reddeden TÜİK, sorumluluk altına girdiklerini ve rakam sunmayacaklarını iletti” bilgisini paylaştı.

PEVRUL KAVLAK, İTİRAZ ETTİ: BAKANLIK DA DEVREYE GİRSİN
İşçi tarafının talebine karşın TÜİK, ağır, orta ve hafif işlerde çalışan bir işçinin asgari geçim tutarını hesaplamak istemedi. Kendilerinin sorumluluk altına girdiklerini belirten TÜİK, rakam sunmayacaklarını iletti. TÜİK’in tavrı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak buna itiraz etti. Anayasanın 55. maddesine dikkat çeken Türk-İş, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den de devreye girmesini, hesaplamanın yapılmasını istedi.

TÜİK’in rakam belirtmemesi “Devletin kurumu vatandaşın hakkını savunmayarak adil bir ücret için sorumluluk almadı” tepkilerine de neden oldu.