AİHM kararları hükümeti bağlar

AİHM kararları hükümeti bağlar
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano, AİHM’in aldığı kararların hükümetler tarafından uygulanması zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Basın toplantısında konuşan Spano, insan hakları mahkemesinin kararlarının...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano, AİHM’in aldığı kararların hükümetler tarafından uygulanması zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Basın toplantısında konuşan Spano, insan hakları mahkemesinin kararlarının tüm devletler için bağlayıcı olduğunu belirtti.
Spano, yüksek mahkemenin 2020’de aldığı en önemli kararlardan birinin Selahattin Demirtaş davası olduğunu belirterek, “AİHM’in aldığı kararların hükümetler tarafından uygulanması zorunluluğu bulunuyor” dedi.
Yüksek mahkemeye 2020’de en fazla Rusya ve Türkiye’den başvuru yapıldığını söyleyen Spano, Türkiye’den gelen dava başvurularının 2019’a oranla yüzde 27 arttığının altını çizdi. Başkan Spano, bu kararların yerel mahkemeler ve hükümetler tarafından uygulanmasının denetiminin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ait olduğunu söyledi.