AİHM, Taner Kılıç davasında Türkiye’yi mahkum etti

AİHM, Taner Kılıç davasında Türkiye’yi mahkum etti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Uluslararası Af Örgütü’nün Eski Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın 2017-2018 yılları arasındaki tutukluluğuyla ilgili yaptığı hak ihlali başvurusunda Türkiye’yi haksız...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Uluslararası Af Örgütü’nün Eski Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın 2017-2018 yılları arasındaki tutukluluğuyla ilgili yaptığı hak ihlali başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.

Af Örgütü, AİHM’in, tutukluluğun Kılıç’ın özgürlük ve güvenlik hakları (AİHS Madde 5.1, 5.3 ve 5.5) ile ifade özgürlüğünü (Madde 10) ihlal ettiğine hükmettiğini yazdı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks, “AİHM bu sabah, Türkiye yetkililerinin, Taner’in tutuklu yargılanmasını haklı göstermek için ‘suç işlediğine dair makul şüphe’den yoksun olduğunu ve o tarihten beri Kılıç’ın mahkumiyetini gerekçelendirecek hiçbir kanıtın sunulmadığını bir kez daha doğruladı” dedi.

Taner Kılıç Haziran 2017’de gözaltına alındı ve 14 aydan uzun süre cezaevinde tutuldu. Temmuz 2020’de altı yıl üç ay hapis cezasına mahkum edildi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin Kasım 2020’de cezayı onamasının ardından Yargıtay’da karara itiraz edildi ve temyiz başvurusu henüz sonuçlanmadı.