AİHM’den Altan’a ve Aksoy’a iyi haber

AİHM’den Altan’a ve Aksoy’a iyi haber
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Silivri Cezaevi’nde 4 yıl 7 aydır tutuklu yazar Ahmet Altan’ın başvurusunu, dört yıl önce “ivedilikle görüşme” kararı almış olmasına rağmen dün karara bağladı. Altan’ın, Avrupa...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Silivri Cezaevi’nde 4 yıl 7 aydır tutuklu yazar Ahmet Altan’ın başvurusunu, dört yıl önce “ivedilikle görüşme” kararı almış olmasına rağmen dün karara bağladı. Altan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış, “emniyet ve güvenlik”, “adil yargılanma” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine karar verildi. Altan’a, 16 bin euro tazminat ödemesi kararlaştırıldı.
AİHM kararı, Altan’ın, “darbe girişimi ve yasa dışı örgüt ile bağlantısına dair makul şüphe olmaksızın suçlandığına ve yargılama öncesinde yasa dışı bir şekilde gözaltına alındığı” gerekçesine dayandırıldı. Altan’ın suçlanması ve mahkûm edilmesine temel oluşturan ifade ve yazıların makul şüphe oluşturamayacağı sonucuna varan AİHM, tutukluluğunun makul şüpheye dayanmamasının, OHAL sırasında dosyasına erişimin kısıtlanmasının ve yazıları nedeniyle tutuklanmasının hak ihlali oluşturduğunu belirtti.
Gazete Pencere yazarımı Murat Aksoy’un, 2016 yılındaki tutukluluğunun da “özgürlük ve güvenlik hakkı” ile “ifade özgürlüğünü” ihlal ettiğine karar verildi. Murat Aksoy’a ise 11 bin 500 euro tazminat ödenmesine karar verildi.
Avukat: Yargıtay’dan tahliye bekliyorum
Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, kararı “bidebunuizle” yayınında değerlendirdi. Kararın ardından, Yargıtay’a dilekçe verdiğini belirten Çalıkuşu, “Ağır bir mağduriyet var. Beklentim, bu ağır mağduriyete son verilmesidir. Tahliye ve beraat yönünde görüş bildirilmesini bekliyorum. Çok gecikerek verilmiş olmasına rağmen, umudun başlangıcı olarak addediyorum. Büyük bir hukuk kırımı yaşanıyor, bundan dönüş için bir pusula olarak kabul ediyorum” dedi.