Aılar Pazartesi Türkiye’de

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 25, 2020 / 10:47

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği Coronavac aşısının pazar gecesi Türkiye’ye doğru yola çıkacağını açıkladı.
Bilim Kurulu aşının ikinci dozunu olduktan sonra iki hafta geçiren bin 322 kişinin verilerini inceledi. Bunlar arasında aşı yapılan 752 kişide 3 koronavirüs vakasına rastlanırken, plasebo verilen 570 kişide ise 26 koronavirüs vakası görüldü.
Bilim Kurulu bu verilerden yola çıkarak aşının etkinliğini (1-RR) yüzde 91,25 olarak açıkladı. Güven aralığı (CI95) ise yüzde 71 ile 97 arasında belirtildi. Bu açıklama Coronavac’a dair dünya çapında açıklanan ilk veri oldu. Sağlık Bakanı Koca, Çin devletinin de bu verileri kullanacağını söyledi.
İlk doz aşıdan sonra en sık gözüken yan etkiler ise şöyle açıklandı:
Yorgunluk: Yüzde 4,7
Baş ağrısı: Yüzde 3,9
Aşı bölgesinde ağrı: Yüzde 1,9
Bakan Koca ilk aşamada 9 milyon kişiye aşı yapmayı planladıklarını, şubat sonuna kadar 50 milyon aşının Türkiye’ye ulaşmasının beklendiğini, Türkiye’de günde 2 milyona kadar aşı yapma imkanı bulunduğunu açıkladı. Aşı faaliyetleri için aile hekimlerinin yanı sıra hastaneler de kullanılacak.
Türkiye’de aşılama dört ayrı grup şeklinde yapılacak. İlk grupta sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar, huzurevi ve bakımevinde kalanlar ve engelliler yer alıyor. İkinci aşamada polis, asker, öğretmen, adliye çalışanı ve cezaevi çalışanlarına aşı yapılacak. Üçüncü grupta hizmet sektörü çalışanları, dördüncü grupta ise diğer insanlar var.
Sağlık Bakanı Koca bugünkü basın toplantısında “Ocak, şubat, mart gibi en geç nisanda üçüncü aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz” dedi.
BIONTECH AŞISI İÇİN NEDEN SÖZLEŞME İMZALANMADI?
Koca, Pfizer ve BioNTech’in aşısının alımı hakkında BioNTech’in sahibi Uğur Şahin ile pek çok telefon görüşmesi yaptığını, sözleşmeye aşının üretimiyle ilgili sorumluk taşımama maddesinin eklenmesinin istendiğini, bunu kabul etmedikleri için bugüne kadar sözleşme imzalanamadığını söyledi.
Koca, son 2-3 günde Uğur Şahin ile yaptığı 5-6 telefon görüşmesinden sonra sözleşmenin miktarınca sorumluluk taşındığını belirten bir madde üzerinde uzlaşıldığını, sözleşmenin birkaç gün içinde imzalanacağını ve mart sonuna kadar 4,5 milyon, sonrasında da ihtiyaç duyulması halinde 30 milyon doz aşı alınacağını açıkladı.

Türkiye’de son 24 saat: 18 bin vaka, 254 vefat

Türkiye’de son 24 saatte 18 bin 102 adet koronavirüs vakası tespit edildi. 254 kişi de koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 2 milyon 100 bin 712’ye, can kaybı 19 bin 115’e çıktı. Bakan Koca, “Aşının etkili olacağı müjdesini aldık. Şimdi aşılanıp etkisini görene kadar kendimizi daha iyi koruma zamanı. Güzel günlere tedbirle hazırlanalım” paylaşımı yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top