Aile Bakanlığı Meclis’te açıkladı: “Erken yaş evliliklerinin yüksek olduğu 23 ile eylem planı”

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 30, 2023 / 12:29

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk yaşta evlilik oranlarının yüksek olduğu tespit edilen aralarında Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt’in de bulunduğu 23 ile yönelik özel eylem planları hazırladı. TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu’nda bürokratlar kadın ve çocuklarla ilgili yapılan çalışmaları anlatıp son istatistiki bilgileri paylaştı.

SOSYAL MEDYA TAKİP EKİBİ OLUŞTURULDU
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, şu anda özellikle çocuklara yönelik sosyal medya ve internet üzerinden ciddi bir istismar riski bulunduğunu, bunu engelleme adına sosyal medya takip ekibi oluşturduklarını söyledi. Bu zamana kadar, 1.581 içeriğe müdahale ettiklerini bildiren Şahin, çocuklar için sakıncalı olduğu değerlendirilen 36 kitaba da toplanması ya da uygun şekilde satılması için müdahalede bulunulduğunu kaydetti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Ustaoğlu, 2022 yılı itibariyle, bu merkezlerde 256 bin 507 kadın, 25bin 441 erkek, 16 bin 230 çocuk olmak üzere toplamda 298 binin üzerinde kişiye hizmet sunduklarını kaydetti.

ELEKTRONİK KELEPÇE KAPSAMINDA VAKA SAYISI 3 BİN 317
Ustaoğlu, teknik yöntemlerle takip konusuna değinirken de, “Şiddet uygulayanla şiddet mağdurunu birlikte takip ediyoruz. 2021 yılı Ocak ayı itibarıyla da İçişleri Bakanlığı GAMER merkezinde kurulan bir izleme merkeziyle bu çalışmalar 81 ilimize yaygınlaştırmış durumdayız. Elektronik kelepçe kapsamında 31 Aralık 2022 itibariyle 833 vaka ülke genelinde aktif olarak takip ediliyor. 2 bin 484 süresi biten pasif vakamız bulunmakta, şu ana kadar toplam takibi yapılan elektronik bileklik kapsamında vaka sayımız 3.317.” dedi.

ERKEN YAŞTA EVLİLİKLER
Ustaoğlu, erken yaşta evlilerle konusunda da bilgi vererek, 2018 yılında 16-17 yaşında evlenen kişilerin toplam evlenmeler içindeki oranı erkek çocuklar için binde 2, kız çocukları için yüzde 3,8 olduğunu söyledi. Ustaoğlu, “2021 yılına geldiğimizde – çünkü bakanlıkların güçlü iş birliğinde yaptığımız çalışmalar neticesinde 16 -17 yaşında evlenenlerin toplam evlilik içindeki oranı erkek çocuklar için binde 14’e,kız çocukları için de yüzde 2,3’e düşmüş durumda. Baktığımızda da yüzde 71 oranında bir düşüş sağlanmış durumda” dedi.

23 İLDE ÖZEL ÇALIŞMA
Bakanlık olarak erken yaşta zorla evlilikle ilgili 2018 yılı itibariyle eylem planı hazırlayıp uyguladıklarını anlatan Ustaoğlu, öncelikle bu oranların yüksek olduğunu tespit ettikleri 19 ilde bu çalışmaları yürüttüklerini, son tespitlerde Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt olmak üzere bu illerde de oranların göreceli olarak yüksek olduğunu gördükleri için halihazırda 23 ilde erken yaşta evliliklerle ilgili eylem planları hazırladıklarını ve uygulamaya devam ettiklerini belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top