AK PARTİ KURULUNUN % 50’Sİ DEĞİŞİYOR

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 12, 2022 / 06:59

İKTİDAR Partisi yönetimi, seçimden önce yasalaştırmayı planladığı ‘torba teklife’ tüm kesimleri ikna edecek parasal avantajlar koymaya hazırlanırken, diğer yandan milletvekili adaylarının belirlenmesi için her zamankinden farklı bir yöntem denemeye karar verdi.

Yerelde seçmene ‘kimi aday görmek istersiniz?’ şeklinde ucu açık, isim belirtmeden anket yapılıyor. Milletvekillerinin yarısının yeni dönemde listeye konulmayacak. Örgüt yöneticilerine de ‘izinsiz istifa etmeyin’ talimatı gönderilecek.

YÜZDE ÜÇ ETKİLİ

Edinilen bilgiye göre, AKP’de yapılan toplantılarda belirlenecek adayların seçim sonuçlarını yüzde 3 oranında etkilediği yorumları yapıldı. Seçmenin tercih etmediği, ilde uzun süre siyaset yapan, hakkında iddialar bulunan milletvekillerinin yeniden aday gösterilmesinin seçim sonuçlarını olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

YENİ İSİM ARAYIŞI

Bu nedenle, her zaman uygulanan klasik aday yoklaması yöntemlerinden farklı olarak bu kez ’açık uçlu’ sorular sorulmasına karar verildi. İllerde, mevcut milletvekillerinin adı yazılmadan, ‘bölgede kimi aday görmek istersiniz?’ şeklinde sorularla potansiyel aday adaylarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığı öğrenildi. Bunun nedeninin de seçmenin mevcut milletvekilleriyle ilgili algısının olumlu olmaması gösterildi.

ÖRGÜTE ADAYLIK UYARISI

Parti yönetimi, mevcut milletvekillerinin performansını ölçmek için de anket yaptırıyor.  Belli aralıklarla kamuoyu yoklaması yapıldığı belirtiliyor. Parti MKYK’sının önümüzdeki günlerde yapacağı toplantıda milletvekilliği adaylığı için yeni kararlar alacağı öğrenildi. Parti örgütüne, “Genel merkezin onayını almadan adaylık için istifa etmeyin” talimatı hazırlandığı iddia edildi.  Ayrıca, örgüte yeni görev üstlenen, henüz üç dönemini doldurmamış il yöneticilerinin aday olmaması talimatı da verilecek.

KRİTİK SEÇİM PLANI

Parti kurmayları, aday kriterlerinin iletilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son değerlendirmeleri yapacağını dile getirdiler. İllerde en az yüzde 50 değişim bekleniyor. Partinin daha önce milletvekillerinin yüzde 60’ının değiştiği seçimler olmuştu. Parti yöneticileri, seçimlerin kritik olması nedeniyle aday belirlemede, ‘ince elenip sık dokunulacağını’ dile getirdiler.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top