AK Parti seçmeni Erdoğan’ın kampanyasına uzak

AK Parti seçmeni Erdoğan’ın kampanyasına uzak
MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi, nisan ayı pandemi süreci değerlendirmesi anket sonucunu yayınladı. Araştırmaya göre, koronavirüsle mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu “Biz Bize Yeteriz...

MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi, nisan ayı pandemi süreci değerlendirmesi anket sonucunu yayınladı. Araştırmaya göre, koronavirüsle mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına AK Parti seçmeninin bile katkı sunmadığı belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı’nın kampanyası sonrasında CHP’li belediyelerin yürüttükleri yardımlaşma kampanyalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “FETÖ ve PKK’nın yöntemlerini hatırlattı” sözleri tartışma yaratmış ve CHP’li belediyelerin kampanyaları yasaklanmıştı. Ankete göre bu tartışmalar kampanyaya katılımı olumsuz etkiledi.
Ankete katılanların yüzde 70’inin “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasına katkıda bulunmadığı vurgulandı. Cumhur İttifakı ortağı olan AK Parti’lilerin yüzde 57,7’si, MHP’lilerin ise yüzde 53,3’ü kampanyaya katkıda bulunmadığını söyledi. Muhalefet seçmenlerinde ise durum şöyle; CHP’lilerin yüzde 88,4’ü, HDP’lilerin yüzde 86,9’u, İYİ Parti seçmeninin ise 92,7’si kampanyaya katkıda bulunmadı.
YÜZDE 55 MASKEYE ULAŞAMIYOR
Maske temin etme konusunda sorun yaşadığını bildiren seçmen oranı da yüzde 55 oldu. AK Parti’lilerin yüzde 41’i, MHP’lilerin yüzde 53.7’si, CHP’lilerin yüzde 69,6’sı, İyi Partili’lerin yüzde 63,6’sı ve HDP’lilerin de yüzde 76,7’si maske temininde sorun yaşadıklarını ifade etti.
KOCA’YA 10 ÜZERİNDEN 8.8 PUAN
Ankete göre; koronavirüs sürecini yönetmede en başarılı 10 kişi ve kurum arasından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 üzerinden 8.8 puan ile en çok güvenilen isim oldu. Bilim Kurulu 8.6 ile ikinci, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş 8.18 ile üçüncü oldu. Ankette Erdoğan 6.65 ile dördüncü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beşinci oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise 6’ncı sırada yer aldı.
Kamuoyu yoklamasında salgının ekonomik etkileri de ele alındı. Sürecin ekonomik durumlarını ne kadar etkilediğine yönelik soruya yanıt verenlerin yüzde 26,8’i “İşsiz kaldım” dedi. Yüzde 42’lik “Zaten çalışmıyordum” diyen kesimle birlikte salgın sürecinde işsiz kalan, ücretsiz izne çıkarılan ve zaten çalışmayanların oranı yaklaşık 76 ‘ya ulaştı.