Akademisyenler tepkili

Akademisyenler tepkili
Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne AK Parti’den geçmişte milletvekili aday adayı olan Haliç Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Melih Bulu’nun getirilmesi Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından tepkilere neden olmuştu.Boğaziçi...

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne AK Parti’den geçmişte milletvekili aday adayı olan Haliç Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Melih Bulu’nun getirilmesi Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından tepkilere neden olmuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, okul iradesi dışında gerçekleşen kararı kınadıklarını açıkladı. Kurul #KayyumRektörİstemiyoruz etiketiyle de paylaşımda bulundu. Boğaziçi Dayanışması sosyal medya hesabından da, Pazartesi günü Güney Kampüs’te basın açıklaması çağrısı yapıldı. Grup, online olarak devam eden dersleri Pazartesi günü boykot edeceklerini de duyurdu. Üniversitenin öğretim üyeleri de bir açıklama yaparak, “1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmelidir” dedi.
Öğretim üyeleri, “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” başlıklı açıklamalarında, “1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği ilkeleri hatırlatan öğretim üyeleri, “Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir” ilkesini hatırlattı.

İktidara yakın gazetecilerden destek

Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Ergün Yıldırım ve Sabah yazarı Hilal Kaplan, Melih Bulu’ya destek paylaşımında bulundu. Yıldırım, “Bir tane bile muhafazakar veya milliyetçi öğretim üyesi yok. Şimdi bu kliği aşan rektör atandı diye bağırıyorlar” dedi. Kaplan ise, “Boğaziçi sadece elitistlerin değil, milletindir, Allah muvaffak etsin” mesajını paylaştı.