Akar’dan itiraf gibi açıklama

Akar’dan itiraf gibi açıklama
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremden sonra askerin kışladan geç çıkarıldığına dair iddialara karşı çıkarken, “Mehmetçiğin geç çıkması asla söz konusu olmadığı gibi geri çağrılması kesinlikle söz konusu değil....

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremden sonra askerin kışladan geç çıkarıldığına dair iddialara karşı çıkarken, “Mehmetçiğin geç çıkması asla söz konusu olmadığı gibi geri çağrılması kesinlikle söz konusu değil. Böyle bir şey düşünülemez” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Akar, 6 Şubat depreminde yaptıkları çalışmaları anlatarak “Gözden kaçmasın, TSK insani yardım tırlarıyla saat 04.30’da alarm verildi. Dolayısıyla 04.30’dan itibaren arkadaşlarımız duruma vaziyet etmek için gayretlerini sürdürdüler ve en kısa zamanda bölgeye ulaşmak için çalıştılar” dedi. Akar, saat 06.17’de 2. Ordu İstikam Alayı personelinin Malatya Yeşilyurt’ta 8’i sağ, 3’ü vefat etmiş 11 vatandaşı enkazdan çıkardığını kaydetti.

“327 VATANDAŞA SAĞ ULAŞTIK”
Bu çalışmaları da yeterli görmediklerini ifade eden Akar, bütün imkanları seferber etmek manasında fabrikalardaki teknik personel ve işçilerden de 80 arama kurtarma timi oluşturduklarını söyledi. Bakan Akar, “Yapılan bu çalışmalarla enkazdaki 2 bin 784 vatandaşa ulaştık. 327 vatandaşa sağ ulaştık, 2 bin 457 vatandaşın da cenazesine ulaştık. Dolayısıyla bizim oradaki faaliyetlerimizi bu şekilde görmek lazım. Türk Silahlı Kuvvetlerinin arama kurtarmayla ilgili, depremle mücadeleyle ilgili ne kadar imkan ve kabiliyeti varsa bunların hepsi seferber edildi. Kıbrıs dahil.” bilgisini verdi.

İLK İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURULUŞLAR ARASINDA YOK
AFAD’ın Türkiye eylem planında TSK ilk işbirliği yapılacak kuruluşlar arasında yer almıyor. Eleştiriler burada yoğunlaşıyor ancak hükümet bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmıyor.

“KORKUNÇ BİR FARK”
Akar’ın açıklamaları üzerine Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabından, Mutlu Tokmak’ın “Doğal Afetlerde TSK’nın Etkin Kullanımı. Kocaeli ve Van Depremi Örneği” çalışmasını paylaşarak, “1999 depreminde ordu ne yaptı? İlgili verileri bir tez içeriğinde buldum. Acı bir karşılaştırma yapayım. Bugün Hulusi Akar tüm imkân ve kabiliyetlerle TSK’nın 327 vatandaşı enkazdan sağ çıkardığını açıkladı. 1999’da TSK 10.528 vatandaşı enkazdan sağ çıkarmış. Korkunç bir fark.” diye yazdı.