Akdeniz’de 10 günde 81 deprem kaydedildi

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 4, 2020 / 03:07

Kandilli Rasathanesi’ne göre 24 Nisan’dan bugüne kadar Akdeniz’de büyüklüğü 3 ila 6.4 arasında 81 deprem kaydedildi. Elazığ’da 3.9, Malatya’da da 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan verilere göre Akdeniz’de bir deprem hareketliliği yaşanıyor. Son 10 gün içerisinde kaydedilen verilere göre yaklaşık 81 deprem meydana geldi. Büyüklükleri 3 ila 6.4 olarak hesaplanan depremler illerimizde hissedilmese de deprem uzmanları tehlikeye dikkat çekiyor.
Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2’nci Başkanı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü yaptığı açıklamada, Akdeniz’de 7’nin üzerinde deprem beklediklerini, Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın’ın riskli iller arasında yer aldığını kaydetti. Yüklü, 7’nin üzerinde beklenen depremin sahil kesiminde tsunami etkisi yapabileceğini kaydetti.
DEPREM BİLİM KURULU
Türkiye’de daha önce büyük depremler olduğunu kaydeden Yüklü, “Bizim şunu bilmemiz gerekiyor. Deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasından ziyade, depreme karşı ne yapıyoruz? Nasıl hazırlık yapıyoruz, öncesinde onu tartışmalıyız. Şu anki koronavirüs salgını için nasıl ki Bilim Kurulu üyeleri var, deprem için de Deprem Bilim Kurulu üyelerinin olması gerekiyor. Bunu her bölge için yapmalıyız. Bu çalışmaları yapacak üniversitelerimizde yeterli sayıda akademisyenimiz var. Jeofizik, jeoloji mühendislerinin içinde olacağı bilim kurulu oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

5 RİSKLİ İL

Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın’ın Akdeniz’deki yayda oluşacak depremde risk taşıyacak iller olduğunu vurgulayan Atakan Yüklü, “Sahilde bulunan illerde tsunami tehlikesi de olacaktır. Gevşek zeminler dediğimiz alüvyon zeminlerde sıvılaşmadan dolayı daha hızlı bir yıkım söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.

PEŞPEŞE İKİ DEPREM

Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanan verilere göre Malatya Doğanyol merkezli 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 16.25’te yerin 5 kilometre altında meydana gelen deprem çevre illerde de hissedildi. Rasathane, Elazığ Sivrice merkezli de 3.7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini bildirdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top