AKDENİZ’DEKİ TUTUMU AB’NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK

AKDENİZ’DEKİ TUTUMU AB’NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce 'müjde' diyerek açıkladığı Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin sahasında, 85 milyar metreküplük yeni bir keşfin olduğunu duyurdu. "Sakarya Sahası'nın Tuna-1...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce 'müjde' diyerek açıkladığı Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin sahasında, 85 milyar metreküplük yeni bir keşfin olduğunu duyurdu. "Sakarya Sahası'nın Tuna-1 bölgesindeki toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu" diyen Erdoğan, gazın 2023 yılında kullanıma sunulmasının hedeflendiğini belirtti. Erdoğan’ın gaz keşfi ile ilgili açıklamasında Akdeniz’deki gerginlik de önemli bir yer tuttu.
Cumhurbaşkanı Karadeniz’deki keşfin, istiklal mücadelesi olarak nitelediği Akdeniz’deki mücadeleye moral olduğunu söyledi. Erdoğan Akdeniz’de Türkiye’siz hidrokarbon paylaşımına müsaade etmediklerini belirtti ve AB’nin Akdeniz’deki tavrı ile kaderini belirleyeceğini savundu ve şu mesajları verdi.
"Bizim kimsenin hakkında, hukukunda, özellikle de toprağında gözümüz yoktur. Biz sadece kendi haklarımızın müdafaası içindeyiz. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak için diplomasinin yanında gücümüzü tamamen kullanacağız. AB'nin bu konuda Yunanistan ve Rum Kesimi'nin esiri haline gelmiş olması en çok kendine zarar veriyor. Halihazırdaki tartışmalarda Doğu Akdeniz'de adil bir tutum takınmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır. Biz her şeye rağmen Avrupa ile kadim tarihi geçmişe sahip siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi geliştirerek ürdürmekten yanayız. Burada cevap bekleyen tek soru Avrupa Birliği'nin bunu isteyip istemediğidir. Türkiye olarak biz kendi işimize bakıyoruz, öyle de devam edeceğiz. Karadeniz'de ve Akdeniz'de hidrokarbon aramaya devam edeceğiz.