Akkuyu’dan şirketlere: Mevcut tüm Türk taşeronlarımızın sözleşmeleri yeniden imzalanıyor

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 3, 2022 / 10:33

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’nde görev alan Türk şirketlerine ve Türk çalışanlarına yönelik bir video mesaj yayınladı.

2023’TE İLK ÜNİTE TAMAMLANACAK
Mesajında, Akkuyu sahasında çalışan ve yüzde 80’inin Türk vatandaşlarının oluşturduğu geniş Rus-Türk ekibinin ortak çabalarıyla proje hedefine ulaşacaklarını kaydeden Zoteeva, “Başaracağız ve Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini 2023’te tamamlayacağız” dedi.

Akkuyu sahasında çekilen videoda, proje yönetimi olarak Akkuyu NGS Projesi’nde ana yüklenici olarak görev yapan TİTAN2 -IC İÇTAŞ Anonim Şirketi’ni değiştirmeye karar verdiklerini hatırlatan Zoteeva, projede ana yüklenicinin görevlerini yerine getirmesi için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, Türk şirketi TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzaladıklarını vurguladı.


TÜM TAŞERONLAR BİZİMLE ÇALIŞMAYI KABUL ETTİ
Akkuyu NGS sahasında çalışan tüm Türk yüklenicilerle sözleşme imzalanmaya başladığını kaydeden Zoteeva, “Sahada çalışan Türk yüklenicilerimiz dahil olmak üzere mevcut tüm Türk taşeronlarımızın sözleşmeleri, şu an itibariyle ya yeniden imzalanmış ya da en yakın zamanda yeniden imzalanacaktır. Projedeki tüm Türk taşeronlarımızla görüştük ve hepsi de bizimle çalışmayı kabul etti” diye konuştu. “Şu andan itibaren daha yoğun çalışmamız gerekecek” diyen Zoteeva, açıklamasında şunları söyledi:

“Türk yüklenici şirketlerimizle uzun süredir, güvene dayalı doğru bir ilişki sürdürüyoruz. Ben tüm taşeronlarımıza yürekten inanıyorum ve onları her zaman gönülden destekliyorum.”

SANTRALİ İNŞA EDENLER BİZİM EN DEĞERLİLERİMİZ
Dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası haline geldiklerine dikkat çeken Anastasia Zoteeva, proje yönetimi olarak Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini inşa eden çalışanlara çok değer verdiklerinin altını çizdi. Zoteeva, bu konuda şöyle konuştu:

“Nükleer santrali inşa eden insanlar… İnşaatçılar, tesisatçılar ve vinç operatörleri… Beton döken, donatı bağlayan ve kalıp kuran kişiler… Damperli kamyonları kullanan, fabrikalarda çalışan insanlar… İşte bu insanlar; bizim en değerlilerimiz. Sahada çalışan tüm çalışma arkadaşlarımızın güvenliğinin sağlanması ve onlara karşı yükümlülüklerin koşulsuz olarak yerine getirilmesi bizim teminatımız altındadır. Ve onların haklarının asla zarar görmemesi ve korunması konusunun her zaman takibinde olacağız.”

DÖRT GÜÇ ÜNİTESİ AYNI ANDA İNŞA EDİLİYOR
Genel Müdür Zoteeva, daha önce yaptığı bu konuda yaptığı açıklamada da projede yer alan Türk şirketlerinin ve sahada çalışan Türk vatandaşlarının sayısının artmaya devam edeceğine dikkat çekerek, şunları ifade etmişti:

“Akkuyu NGS projesi katılımcılarının yeniden düzenlenmesi, mevcut çalışma aşamasının dinamikleri ve özellikleri dikkate alınarak yapılmıştır. 4’üncü ünitenin inşasına başlanmasıyla aktif bir aşamaya girilmiştir. Artık sahadaki dört güç ünitesi de aynı anda inşa edilmektedir. Proje için geliştirilen yerelleştirme yol haritası başarıyla uygulanmaya devam etmektedir. Yerelleştirme hedefinin 6,5 milyar ABD doları civarında gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Türk şirketlerine şimdiden yaklaşık 3,2 milyar ABD doları tutarında sipariş verilmiş durumdadır. Projede yer alan Türk şirketlerinin ve sahada çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı da artmaya devam etmektedir. İstihdam edilenlerin yüzde 80’inden fazlasını Türk vatandaşları oluşturmaktadır ve bu sayı artmaya devam edecektir. Tüm inşaat ekibine sıkı ve titiz çalışmaları için minnettarız. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz ve projedeki tüm katılımcıların da bu şekilde çalışmaya devam edeceğine güveniyoruz.”

İDDİA 1 :
Ruslar Akkuyu Projesi’nden Türkleri çıkarıyor, Türk ortaklığı kalmıyor. Proje Rusların oluyor.
Proje, iki ülke arasındaki anlaşma ile Rus firması Rosatom tarafından inşa ediliyor ve yüzde yüz sermayesi Rusya’ya ait. Akkuyu Nükleer A.Ş. nükleer santrali inşaat sürecinden sözleşmesi feshedilen “IC İçtaş-TİTAN-2 ortaklığı Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin sadece inşaat kısmında yer alıyordu. Yani IC İçtaş müteahhit projenin ortağı değil.

İDDİA2:
Türk şirketleri olmayacak!
Yeni müteahhit şirket TSM tüm Türk yüklenicilerle sözleşme imzalamaya başladı. Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanması hedefleniyor.

İDDİA3:
Türk işçilerin yerine ucuz yabancı işçileri istihdam edecekler!
Projede çalışan işçilerin tüm hakları korunacak. Şu anda projede yüzde 80’i Türk olmak üzere 25 bin çalışan var. Hepsiyle aynı şekilde çalışılmaya devam edilecek.

İDDİA4:
Proje gecikecek 2023 yılında ilk ünite devreye alınmayabilir.
2023 hedefi konusunda iki liderin anlaşması var. Projenin ilk ünitesinin 2023’e yetiştirilmesi için her türlü önlem alındı.

İDDİA5:
İçtaş özellikle çıkarıldı, fesih işleminde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muvafakati alınmadı.
Bu konuda Putin ve Erdoğan’ın onayı olmadan hareket edildiğini söylemek mümkün değil. Ruslar bu konuda Türk tarafından onay almadan hareket edemez. İçtaş’tan önce projenin temelinin atıldığı dönemde başka bir Türk firmasıyla iş birliği vardı. Rus ana yüklenici Atomstroyexport’un iş birliği yaptığı farklı bir Türk firması vardı. Bu iş birliği de bozulduktan sonra Ruslar, TİTAN-2’yi getirdiler. TİTAN-2, İçtaş’ı getirdi.

TÜRK ÇALIŞANLAR: AKKUYU BİTENE KADAR İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ
Türkiye’nin ilk Nükleer Güç Santrali Projesi’nin (NGS) yapımına Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından Mersin’in Gülnar ilçesinde devam ediliyor.

20 milyar dolarlık yatırım bedeliyle Cumhuriyet tarihinin Türkiye’de tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS, yüzde 80’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 25 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre de şu anda Akkuyu Projesi Mersin’in en büyük işvereni. Projede sadece geçen yıl santralin inşa edildiği Gülnar’dan 600’den fazla kişi istihdam edildi.

550 bin parçadan oluşacak NGS’de inşaat, elektrik-elektronik, makine ve imalat sanayisi ile bunların alt dallarıyla pek çok sektör iş yapıyor.

Akkuyu NGS Projesi’ne malzeme, ekipman ve hizmet sağlayan ve çeşitli çalışmalar yürüten yüzlerce Türk şirketi bulunuyor.

ŞİMDİYE KADAR 3,2 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞLER VERİLDİ
Projede 6,5 milyar dolarlık yerelleştirme hedefi bulunuyor. Türk tedarikçilere verilen sipariş hacmi ise şimdiden 3,2 milyar dolara ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde dördüncü ünitenin temelinin atılmasıyla proje, dünyanın en büyük inşaat sahası haline geldi.

Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında yani 2023 yılında devreye girmesi planlanıyor.

UMUTCAN DOĞAN: “KESİNTİSİZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Türk şirketlerinin çalışanları Akkuyu’dan mesaj gönderdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde türbinden alınan suyun denize iletilmesini sağlayan hidroteknik yapılar bölümünde çalışmalar yürüten Sayın İnşaat Yapı Müdürü Umutcan Doğan:

“Gece ve gündüz vardiyası olmak üzere kesintisiz çalışmaya devam ediyoruz. Türk ve Rus alt taşeronlarımız ile sıkıntısız bir süreç yürütüyoruz. Akkuyu NGS’de çalışma bizim için önemli bir tecrübe. Tamamlandığında ülkemiz için muhteşem bir enerji kaynağına dönüşecek. Reaktör tamamlanıncaya kadar işimizin başındayız. Rus ve Türk paydaşlarımız ile projeyi hep birlikte başarılı bir şekilde yürüteceğiz.”

MURAT DOĞAN: “TÜRKİYE’NİN İHTİYACI OLAN BU PROJEYİ YETİŞTİRECEĞİZ”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dokuzuncu bölgede UEH eğitim binasının tüm işlerini yapan Malta Yapı’da Proje Müdürü Murat Doğan:
“Şu anda 137 kişi çalışıyoruz. Ay sonuna kadar 300 kişi ile çalışmaya devam edeceğiz. 137 kişinin şu anda yüzde 99’u Türk çalışanlardan oluşuyor. Diğer arkadaşlarımız ise yurt dışından gelen arkadaşlarımız ile personellerden oluşmaktadır. 300 kişiye ulaştığımız zaman da bu denge değişmeyecektir. Türkiye’nin ihtiyacı olan bu projeye Malta Yapı olarak katkı sunmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla yoğun çalışmamız ve yoğun tempomuz devam ediyor. Bu şekilde Türkiye’nin ihtiyacı bu projeyi yetiştireceğiz.”

MERT KEŞAP: “TEKNİK PERSONELİMİZİN %70’İ TÜRK”
Serban İnşaat Şantiye Şefi Mert Keşap:
“Yoğun tempoda iki vardiya olarak çalışıyoruz. İnternet ortamında yazılı ve görsel basında ‘Sadece yabancı personel çalışıyor, Türk teknik personel veya Türk personel çalışmıyor’ gibi ifadeleri biz de görüyoruz. Gördüğünüz üzere teknik personelimizin yüzde 70’i Türk, çalışan işçilerimizin hepsi Türk personeldir.”

*Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacak proje, her biri 1200 Megawatt güç kapasitesine sahip 4 reaktörden oluşacak santralde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.*

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top