“AL GÖZÜM SEYREYLE SALİH”

“AL GÖZÜM SEYREYLE SALİH”
Cenk Tosun, Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı hep bir arada. Başlarında Şenol Güneş, stat İnönü. Hayat, “Al gözüm seyreyle Salih” diyor sanki.Yaşar Kemal’in 1976 yılında yazdığı ve Çukurova’da geçmeyen nadir eserlerinden...

Cenk Tosun, Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı hep bir arada. Başlarında Şenol Güneş, stat İnönü. Hayat, “Al gözüm seyreyle Salih” diyor sanki.
Yaşar Kemal’in 1976 yılında yazdığı ve Çukurova’da geçmeyen nadir eserlerinden biri bu roman. Romanın kahramanı Salih, Karadeniz kıyısında kanadı kırık bir martı bulur. İyileştirmeye çalışır, olmaz. Büyükanası vardır, merhemleri meşhur. Ona yalvarır. Büyükana, martıya merhemini vermez. Merhemlerin kuşlar için değil, insanlar için olduğunu söyler.
Günler günleri, olaylar olayları kovalar. Salih bir gün CHE tişörtü giydiği için büyük dayak yer, işkence görür, hastalanır. Martı öldü, ölecektir. Temel Reis’e gösterir martısını. O ustalıkla sarar, sarmalar ve martıyı kurtarır.
Romana devam edersem hepimiz üzülürüz. Maça döneyim.
Salih de Temel Reis de Büyükana da Milli Takım’ın mini özetidir. Temel Reis’i tahmin edersiniz sanırım.
Şahane bir jenerasyon yakaladı Milliler. Yukarıdaki üç isme ekleyelim, Uğurcan Çakır, Ozan Kabak, Okay Yokuşlu, Dorukhan Toköz, Orkun Kökçü, Deniz Türüç, Merih Demiral, Ömer Bayram…
Bu isimlere, İrfan Can Kahveci’yi, Efecan Karaca’yı, Ozan Tufan’ı Halkan Çalhanoğlu’nu, Zeki Çelik’i eklemiyorum bile.
Adı üstünde hazırlık maçı. Rusya ile oynayacağız önce, ardından Macaristan maçı var. Şenol Hoca Uluslar Ligi’ni çok istiyor.
Cenk’i görmek istedi. Yusuf Yazıcı ile Cengiz Ünder bir arada ne yapabilir diye ikinci yarı baktı meseleye. Deniz Türüç mesela, artan formunu 11’de yaşamak istedi.
Cenk de Cengiz de Deniz de oyuna girdikten sonra Yusuf da istekleriyle göz doldurdu.
Şenol Güneş dün geceye kadar 67 maça çıkmış ay yıldızları yönetmek için. Bunun 32’sini almış, 19’unda berabere kalmış, 16’sında mağlubiyet yaşamış. Onun sahaya sürdüğü kramponlar 100 gol atmış idi. Bu müthiş kariyerini yeni rakamlar eklemek derdinde değildi Hoca.
Pandemi’de hazırlık maçı oynayan yorgun adamların neredeyse tümünü hafta sonu oynanacak Rusya maçını düşünerek, denemek istedi.
Cenk memlekete golle döndü. Caner’e hangi formayı giydirsen fark etmiyor, asistle dönüyor. Cenk, Cengiz’e bir de asist yaptı. Ve fakat Cenk’in asistini mi Cengiz’in dört dörtlük vuruşunu mu söyleyeyim bilemedim. Muhteşemdiler. Üç attık. Üç de yedik. Hırvatların ilk golü bariz elle oynamaydı. Hakemin günahlarına yazıldı. Ötekiler stoperlere yazılır. Aman dikkat.
İleride, orta sahada iyiyiz. Defansta kötü müyüz? Evet dün gece için evet. Ruslar düşünsün bunu. Havaya girmiş bir Milli Takım var, güvenilir bir hoca var.
Şenol Hoca, “Hepsini gördüm” dedi, yazıyı özetledi.
Endişe etmeyelim.
3-3 biten skor Almanya’yı hatırlatmasın. Yüzde yüzünü iki takım da koymadı sahaya. Bence bu maç gösterdi ki biz değil ama İsveç ile karşılaşacak Hırvatistan hazır değil.