Albayrak umutlu

Albayrak umutlu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından eylül ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül’de bir önceki...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından eylül ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül’de bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 105,3 seviyesine geriledi. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 0,5 puan yükselerek 105,7’ye ulaştı.
Kapasite Kullanım Oranı Eylül’de Arttı
TCMB’den yapılan açıklamada, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.741 iş yeri tarafından Eylül ayı İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtların toplulaştırılarak değerlendirildiği bildirildi.
Merkez Bankası, imalat sanayi kapasite kullanım oranının eylül ayında yüzde 74,6’ya çıktığını açıkladı. Böylece nisan ayında koronavirüs nedeniyle yüzde 61,6 ile tarihi seviyelere gerileyen kapasite kullanım oranı üst üste 5. ayında da yükseldi ve yüzde 74,6 seviyesine ulaştı. Böylece sanayideki kapasite kullanımı salgın öncesi dönem seviyelerine yaklaştı. Salgın öncesi aylarda kapasite kullanım oranların yüzde 75-77 aralığında seyrediyordu.
Geçen yılın 1,7 puan gerisinde
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre artış 1,3 puan olurken geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 1,7 puan geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,3 puan artarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

‘’Yılı beklentilerin üzerinde tamamlayacağız’’

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin son veriler olumlu gelmeye devam ediyor! Mevsim etkilerinden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı, Eylül ayında 1.3 puan artarak %74,6 seviyesine çıktı. İnşaallah son çeyrekte de bu seyir devam edecek ve yılı beklentilerin üzerinde tamamlayacağız.