Albayrak yeni yönetime savaş mı açtı

Albayrak yeni yönetime savaş mı açtı
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Bir önceki raporda yüzde 9,4 olarak öngörülen 2021 yıl sonu enflasyon beklentisinde bir değişikliğe gidilmedi.Ağbal, yılın ilk enflasyon...

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Bir önceki raporda yüzde 9,4 olarak öngörülen 2021 yıl sonu enflasyon beklentisinde bir değişikliğe gidilmedi.
Ağbal, yılın ilk enflasyon raporu toplantısında, para politikasında sıkı duruşun uzun süre devam edeceğini vurgularken, 2021 yılında enflasyonun önce kontrol altına alınması sonra fiyat istikrarı eğilimine evrilmesi için sıkı para politikasını devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ağbal, hükümetle mutabakat temelinde enflasyon hedefinin yüzde 5 belirlendiğine ve bu hedefin çok uzağında kalındığına işaret ederek politika faizinde indirimi konuşmak için çok erken olduğunu söyledi. 2021’in ilk enflasyon raporunda, 2020 Ekim raporundaki enflasyon hedefleri de korundu ve 2021 yılsonu için yüzde 9,4, 2022 yıl sonu için yüzde 7 ve 2023 yılsonunda yüzde 5 olarak açıklandı. Ağbal, 2021 gıda enflasyonunu 11,5’e revize ettiklerini, 2022 yılı gıda fiyat tahmini yüzde 9,4 olarak belirlendiğini söyledi. Ağbal, şu an gündemde faiz indiriminin olmadığını belirtti.
‘FAİZ VE KAZANIM’ GERİLİMİ
Toplantının ilginç noktalarından biri, hükümete yakın Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun sorusu ve Ağbal’ın verdiği yanıt oldu. “Merkez Bankası siyasal çerçeve ile de hareket etmek durumunda” diyen Müderrisoğlu, Cumhurbaşkanı’nın “yüksek faize karşıyım” açıklamasını hatırlatarak, “Sizin veya Merkez Bankası’nın yüksek faizden ne anladığını, nasıl tanımladığını, hali hazırdaki politika oranlarının yüksek olduğunu düşünüp düşünmediğini merak ediyorum” sorusunu yöneltti.
AĞBAL: SON DERECE EKSİK VE YANLIŞ
Ağbal’ın yanıtında, “Para politikasındaki duruşumuza ilişkin değerlendirmelerinizi son derece eksik ve yanlış bulduğumu belirtmek istiyorum” sözleri dikkat çekti. Ağbal, “Merkez Bankası herhangi bir politik değerlendirmenin içine giremez. Politik değerlendirmeye ilişkin değerlendirme de yapamaz. Baştan beri ifade ediyoruz, merkez bankası fiyat istikrarı görevini yerine getirmekten sorumlu” dedi.