Ali Babacan Ankara gazetecileriyle buluştu: ‘Ana akım parti olma yolunda ilerliyoruz’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 2. kuruluş yıldönümü vesilesiyle basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya partinin Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı da katıldı. Gazete Pencere adına Prof. Dr. Tayfun Atay toplantıdan izlenimlerini aktardı.

Buluşmada hukuk ve adalet sisteminden, ekonomiye, tarımdan, dijital dönüşüme kadar birçok konuya ilişkin eylem planlarının yer aldığı broşürler gazetecilerle paylaşıldı. Eylem planlarının seçimlerden önce hazırlanmış olması sebebiyle bir ilk olma niteliği taşıdığı vurgulandı. Babacan sözlerine tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı.

Babacan, önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla Türkiye’nin zor günler yaşadığını, değişen yönetim sistemiyle krizin daha da derinleştiğini söyledi, “Vatandaşın seçime kadar bekleyecek hali yok. O yüzden biz bu eylem planlarını şimdiden hazırladık” dedi. Babacan, iktidarın yaşanılan çoklu krizle ilgili bir planının olmadığını vurguladı, “Keşke en azından bizim hazırladığımız eylem planını uygulasalar” dedi.

Parti üyeleri arasında bir profil araştırması yaptıklarını söyleyen Babacan, “Geçmişte yüzde 30’u AK Parti’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10’u HDP’ye, yüzde 10’u İYİ Parti’ye, yüzde 6-7’si MHP’ye ve yüzde 16-17’si daha önce hiç birine oy vermemiş kişilerden oluşuyor. Bu bizim Türkiye’de bir akım parti olma yolunda olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Babacan, bu çerçevede Kürt sorunundan, kadın sorununa, inanç özgürlüklerine, kimlik sorunlarından, basın özgürlüğüne kadar pek çok konuda demokratik açılımlar öngören bir siyasi program yürüttüklerini ifade etti.

Babacan özetle şunları söyledi:

‘Demokrasinin refah ve güvenlik üretebileceğini ispatlamalıyız’

“Otokrat liderlerden demokrat liderlere dönülen ancak hazırlıksız olduğu için çözüm üretemeyen ülkeler var. Demokrasinin ve demokrat insanların vatandaşları için refah ve güvenlik üretebileceğini ispat etmemiz lazım. Aksi halde başka bir döngü gelir ve işler başka otokrat lidere doğru evirilebilir. Onun için sadece seçim kazanmak değil, demokrasinin de kazanmasını sağlamak ve Türkiye’yi kazanmak çok önemli.”

‘Hükûmeti kimse savunamıyor’

“Cumhur İttifakı’na oy verenler ‘Kurtarın bizi’ diyorlar. Şu anda hükûmeti destekleyecek argüman bulmak çok zor. İnsanların hâlâ gönlü olabilir ama kimse çıkıp savunamıyor. AK Parti seçmenini iyi anlamak gerekiyor. İnsanların korkularını, endişelerini gidermek gerekiyor. Her şey ekonomi değil, her şeyi parayla ölçemezsiniz. AK Parti seçmeninin duygu dünyasını iyi anlamadan alternatif başarı ortaya koymanın kolay olmadığını düşünüyorum.”

‘Altı parti çalışmasının doğal akışı ittifak yönünde’

Partisinin seçim ittifakına yaklaşımını da anlatan Babacan şu ifadeleri kullandı:

“Altı partinin ortak çalışması bir ittifak vizyonuyla devam edecekse ki doğal akışı bu yönde, o zaman kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin de çalışılması ve üzerinde uzlaşılması gerekiyor.”

‘Başka ittifaklarla ilgili konuları aklımızdan geçirmek etik olmaz’

“Böyle bir süreç içerisinde biz bir aktör olarak yer almışken altı partinin bu sürecinin doğal akışının sonucunun ittifaka doğru olduğuyla ilgili bir ön kabul de varken başka ittifaklarla ilgili konuları aklımızdan geçirmenin ve başkalarıyla bu işleri konuşmanın etik olmayacağını düşünüyoruz. Alternatif süreçler etik olmaz bizim açımızdan. Yedek ittifak çalışmamız yok.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tayfun Atay Arşivi