Ali Günday’ın hatırlattıkları

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 28, 2020 / 06:54

Bundan 25 yıl önce 25 Temmuz 1995 tarihinde Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Av. Ali Günday bürosunda uğradığı silahla saldırı sonucunda, henüz 34 yaşındayken hayatını kaybetti. O dönem yapılan başörtüsü tartışmaları nedeniyle hedef gösterilen Günday’ı Osmaniye’den Gümüşhane’ye bu amaçla giden bir kişi öldürdü.
Laik hukuk devletinin kurulması ve savunulması sürecinde yıllar içinde geldiğimiz yerden geriye doğru baktığımızda aklımıza gelen olaylardan birisi de bu cinayet olmalı. Bir hukukçunun, baro başkanının Cumhuriyetin ve hukukun evrensel değerlerini savunduğu için hedef gösterilmesini, bürosunda öldürülmesini, katilinin 7 yıldan az süre yatıp cezaevinden çıkmasını unutmamak gerek.
Geldiğimiz noktada; siyasi iktidardan aldığı güçle Cumhuriyetin kurucusu Büyük Atatürk’e alenen lanet okuyabilen kamu görevlisini, devletin kurumlarında görev alanların laiklik, hukuk ve demokrasi düşmanlıklarını görünce geçmişte çekilen acıları hatırlayıp üzülmemek elde değil. Üzüntümüz içimizi acıtsa da çekilen hiçbir acının boşuna olmadığını biliyoruz.
Laikliğin, Ortadoğu coğrafyasında özgür ve bağımsız bir ülke olmak için ne kadar önemli olduğunu söylemeye bile gerek yok. Eline aldığı kılıçla minbere çıkıp ülkenin kurucusuna lanet okumaya cesaret edenler bunu anlamazdan gelse de laiklik insanların dini inançlarını özgürce yerine getirmesi için de bir gerekliliktir.
Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği Anayasa Mahkemesi kararıyla kabul edilmiş bir siyasi partinin yönettiği ülkede laikliği konuşmak, savunmak ve önemini anlatmak zor olsa da Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da laiklik en önemli değer olacak. Herkesin inançlarına saygılı, herkesin inançlarını yaşamasına imkân tanıyan, kişileri inançlarından ötürü değerli veya değersiz saymayan, bilimi gerçek yol gösterici olarak kabul eden laik devlet anlayışı içinde olduğumuz baskıcı ve totaliter rejimden çıkış yolumuz olacak.
Ayasofya’yı cami olarak ibadet açmak, Cumhuriyetin hukuk sistemini görmezden gelen mahkeme kararlarına sığınıp kendine meşruiyet sağlamak gibi çabalar iktidarı sürdürmeye yetmeyecek. 2023’ü kendisine hedef yapanlar o yıl geldiğinde Cumhuriyetin, hukuk devletinin, parlamenter demokrasinin yeniden ve bu kez daha güçlü şekilde kurulduğunu görecekler.
Demokrasinin, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün ve hepsinin üzerinde yükseleceği laik Cumhuriyetin var edilmesi için çalışmanın önemini biliyoruz. Aydınlık ve karanlık arasındaki mücadele insanlık tarihi boyunca devam etmiş ve edecek olan mücadeledir. Dini değerleri kişisel ikbal ve çıkarları için kullananlarla, insanlığı karanlığa çekmek isteyenlerle, özgürlük ve demokrasi karşıtlarıyla mücadele Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da sürecek.

Murat Aydın

1971 yılında Ergani’de doğdu. 1987 yılında Manisa Lisesinden, 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kamu Hukuku alınında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Halen doktora eğitimine devam ediyor.

1992-1995 yılları arasında İzmir’de Avukatlık ve Hakimlik stajını yaptı.

1995 yılında Hakimliğe başladı. Ceyhan (Adana), Gerger (Adıyaman), Altıntaş (Kütahya), Adana, Karşıyaka ve Trabzon adliyelerinde hakimlik yaptı.

Kasım 2018’de hakimlik görevinden ayrılarak Karşıyaka’ya döndü.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) İzmir Temsilciliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü alanlarında çalışmalar yaptı.

Suç işleyen ve suç mağduru olan çocuklar, çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi, kadına karşı şiddetle mücadele ve kadın hakları ile engelli hakları alanlarında çalışmalar yaptı. Bu konularda; yasa ve yönetmelik çalışmalarına katıldı, eğitimler verdi, ulusal ve uluslararası düzeyde kongre ve panellerde konuşmacı olarak bulundu.

Hukuk alanında yayınlanmış kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.

Halen İzmir’de serbest avukatlık yapmaktadır. Aynı zamanda Karşıyaka Belediye Meclis Üyeliği ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top