ALİAĞA’DA BİR KANSERLİ KÖYÜ

ALİAĞA’DA BİR KANSERLİ KÖYÜ
Brezilya’dan söküm için gelecek olan asbestli ‘Nae Sao Paulo’ savaş gemisi ile ilgili tartışmalar sürerken, bölgede kanserle boğuşan mahalleler, köyler, zehir soluyarak yaşamına devam ettiğini söyleyen insanlarla dolu. VOA...

Brezilya’dan söküm için gelecek olan asbestli ‘Nae Sao Paulo’ savaş gemisi ile ilgili tartışmalar sürerken, bölgede kanserle boğuşan mahalleler, köyler, zehir soluyarak yaşamına devam ettiğini söyleyen insanlarla dolu. VOA Türkçe’nin haberine göre, bu köylerden biri de Aliağa’ya bağlı Horozgediği köyü. Köyün çevresi sanayi tesisleriyle kuşatılmış durumda. Demir çelik fabrikaları, termik santraller, haddehaneler, gübre, yağ ve hazır beton fabrikaları gibi birçok sektör köyün çevresinde faaliyetini sürdürüyor. Köyde yaşayanlar, kanser hastalığına bir nefes kadar yakın olduklarını düşünüyor.

Kendisi de kansere yakalandığı için ses telleri zarar gören 66 yaşındaki Köy Muhtarı Halit Çetin, ‘‘Bugün limanların tozu, fabrikaların, metalin tozu, çevreden gelen pislik hep köyün üstünden geçtiği için, köyde her taraf leş gibi, simsiyah. Ölenlerin en az yüzde 70’i kanserden öldü. Yaşlılar da gençler de var ölenler arasında. ’’diye konuştu.


ÖLMÜŞSÜN KALMIŞSIN KİMİN UMRUNDA
Akciğer kanserine yakalanan 67 yaşındaki Osman Uygun. “20 ay evvel kanser olduğumu öğrendim. Gece oldu mu gelip görün. Göz gözü görmüyor. Ölmüşsün
kalmışsın kimin umurunda? Böyle bir dünya var mı ya? Kaç kişi öldü” dedi.

Uygun, neredeyse tüm köy halkı gibi Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde uzun yıllar şoförlük yapmış. Gemi sökümünden geri kazanılan demir ve demir dışı metalleri demir çelik fabrikalarına taşıyan Uygun, hastalığına bu sektörde çalışmasının da yol açtığına inanıyor: “Tamam buralardan ekmek yedik, buralardan beslendik ama kanla irin yani, gerçekten kanla irin. Ne bileyim, hep bir ölüm korkusu var. ‘Vay nasıl öleceğim, nasıl olacak, nasıl bitecek?’ Yani insan gibi yaşamak varken niye yani? Niye…”

ASBEST DEDİĞİN TOZ 25 KM DİNLEMEZ
Köyün çevresindeki sanayileşmenin artmasıyla köyden göç de hızlanmış nüfus 310 kişiye kadar düşmüş. Muhtar, “En uygunu köyü buradan kaldırmak, sanayiyi kaldıramazsın, mümkün değil. Maddi imkanlarımız elvermiyor. Ev almanın zaten imkânı yok. Burada böyle ölüp gideceğiz” diyor.

Köylüler 900 ton asbest barındırdığı halde Türkiye’ye geleceği konuşulan Brezilya gemisin yeni kanser vakalarına yol açacağını söylüyor.

Muhtar, ‘‘Biz rüzgâr altında kaldığımız için gemide kesilen asbest hep köyün üstüne gelecek. Buradan gemi sökümün uzaklığı 25 kilometre. Fakat rüzgâr alıp getiriyor. 25km dinlemez, 50, 100 kilometreye de götürür. Asbest dediğin bir toz, havada uçuşan bir şey” diye durumun vahametine vurgu yapıyor.