‘Alıcı yoktu ben aldım’

‘Alıcı yoktu ben aldım’
AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in yöneticisi olduğu Kiler Holding’in borcuna karşılık Halkbank’a sattığı Sapphire AVM’yi satış-alış dönemi dolar kuruyla değerlendirildiğinde yarı fiyata geri almasına yönelik tepkiler...

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in yöneticisi olduğu Kiler Holding’in borcuna karşılık Halkbank’a sattığı Sapphire AVM’yi satış-alış dönemi dolar kuruyla değerlendirildiğinde yarı fiyata geri almasına yönelik tepkiler sürerken Yavuz Oğhan’ın Bidebunuizle programında KRT ve Youtube ortak yayında CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek yayındayken bağlanarak iddiaları yanıtlamak istediğini söyledi. Gökan Zeybek, AVM’nin bulunduğu yerin İstanbul İmar Yönetmeliği’ne göre bir parsel üzerinde, en fazla 3 emsal yapılması gerekirken söz konusu yerin 13 emsali olduğunu ve bunun için yönetmeliklerde defalarca Kiler için değişiklik yapıldığını savundu. Yayında konuşan AKP milletvekili Vahit Kiler ise bilgilerin eksik ve yanlış olduğunu iddia etti, şunları söyledi:
“Bizim şirketimiz halka açık, borsada işlem görüyor. Yayınları izledikçe üzülüyorum. 2016-2017’de satışlardaki sıkıntılardan dolayı gayrimenkul sektöründe daralma yaşandı. İstanbul’daki bütün firmalarda oldu. Bankalara kredi borcu olanlardan 50 firma yapılandırmalardan sonra da sıkıntı devam edince bankalar Kiler’in de aralarında olduğu gayrimenkul firmalarını davet etti. Genel müdürler bize şöyle bir teklifte bulundu… Genel müdürler “Sizin borçlarınızı yapılandırıyoruz ama sektörde daralma var, ödeyemiyorsunuz. Gelin siz değerli gayrimenkullerinizden, mülklerinizden vazgeçin, borç takası yapın. Ancak bir şartla bankaların yapacağı ekspertiz fiyatlarıyla. Değerlendirilen fiyatlarla borçları takas yapar borçlarınızı sileriz” dediler. Bizimle beraber 15-20 firma bu teklife sıcak baktı. Hazır bitmiş gayrimenkullerden değerli olanlarla yapılandırma yaptık. Biz de elimizdeki en değerli gayrimenkul Sapphire Alışveriş Merkezi, Sapphire Seyir Terası ve rezidans kısmındaki dairelerimizdi. Biz de bunları değerlendirin borçlarımızı kapatın dedik.”

YÜZDE 40 DÜŞÜK BEDELE SATTIK
Vahit Kiler, satışın yapıldığı dönemde belirlenen bedelin olması gerekenden yüzde 40 daha düşük olduğunu iddia etti:
“Banka çalışmasını yaptı. O günkü rayiç değerlerle yüzde 40 daha düşük bir değerlendirme yaptılar. Biz buna sesimizi çıkarmadık, eyvallah dedik. O günkü değerlendirmeyle Sapphire Çarşı, Seyir Terası ve konutlar olmak üzere yaptıkları değerlendirmeyle biz borçlarımızı kapattık. 2019-2020 başı itibarıyla Sapphire Çarşı ve Sapphire Seyir Terası’nın değerlemesi 389 milyon liraydı, bir ona yakın da daireler vardı, hepsi Halk Bankası’na geçti ve borçlarımızı kapattılar.”

HALKBANK SATIŞA ÇIKARDI, KİMSE ALMADI, BİZ ALDIK
AKP milletvekili Kiler, Halk Bankası’nın Sapphire binasındaki daireleri sattığını ama çarşı ve seyir terasının satılamadığını söyledi. “Kiler, bankaya çaktı binayı” dedikoduları duymaya başlayınca Sapphire’i geri almaya karar verdiklerini anlattı. İşleri düzeldikten sonra kendi öz kaynaklarıyla çarşı ve seyir terasını satışa çıkardığı halde satamayan Halkbank’tan aldıklarını söyledi. Kiler, “İlana çıkıp satılmayınca da biz teklif yaptık seyir terası ve çarşı için. Halk Bankası 389 milyon liraya aldığı seyir terası ve çarşıyı zaman içerisinde nemalandırarak fiyatı yükseltti, ancak satamadı. Son belirledikleri fiyat olan 905 milyon liraya geri aldık, 389 milyon liraya satmış olduğumuz yeri. Satarken de alırken de dolar yok” dedi.

AYNI FİYATA İSTEYENE SATARIM
Kiler, “Bugün Gökan Bey (CHP milletvekili Gökan Zeybek) Sapphire’in önüne gelmiş protesto açıklaması yapmış. Ben o sırada 30’uncu kattaydım. Keşke gelseydi de gerçekleri bizden dinleseydi. Madem rant sağlanmış, peşkeş çekilmiş. Gökan Bey diyor ya. Ben Gökan Bey’e açık çek veriyorum, bir hafta da süre veriyorum. Hangi tanıdığı iş adamı varsa o aldığımız yeri 905 milyon liraya tapuda aynı fiyata devredelim. Biz 40 yıldır ticaret yapıyoruz İstanbul’da. Marketçilik yapmışız, gayrimenkul geliştirme şirketimiz var, inşaatlar yapıyoruz ama biz devletle çalışmayız, kamuya iş yapmayız. Burayı satın alırken kamu bankasından kredi kullanmadık” diyerek iddialara yanıt verdi.

ZEYBEK: BİZ KAMU ZARARINA BAKIYORUZ
CHP’li Gökan Zeybek de yayında Vahit Kiler’e şunları söyledi:
“Sayın Kiler Çeliktepe’de bu binayı yaparken ben orada mimarlık bürosu olan ve evi orada olan birisiyim. Bu binaya emsal yükseklikte ruhsat verilebilsin diye önce kamuya ait olan yerler yoldan satın alarak arsaya dahil edildi, sağlık ocağı ve park vardı tümü ortadan kaldırıldı. Ardından kat bahçeleri diye bir yönetmelik değişikliğiyle çok ciddi imar artışı sağlandı. Devletle iş yapmak demek devletin müteahhitliğini yapmak demek değil. Milletvekili olarak Hazine’nin satışa çıkardığı arazileri satın alabiliyorsunuz, kamu bankasından kredi alabiliyorsunuz. Türkiye’de kamu bankalarından kredi almanın ne kadar güç olduğunu hepimiz biliyoruz. Halk Bankası 2019 -2020 yılında madem burası değersizdi, madem işler kötüydü neden satın aldı burayı? Orada siyaset devreye giriyor, sütün bu yanlış işlerin oluşmasına yol açıyor. Biz burada değerinin düşüyor olmasına değil Halk Bankası’nın uğradığı kamu zararına bakıyoruz.”

Halkbank: Haberler, bankanın itibarını sarsıcı nitelikte
Kiler Holding’in, 2015'te ödeyemediği borçları karşılığında o dönemin kuruyla 100 milyon dolar tutarında Türk Lirası’na Halk Bankası’na sattığı Sapphire binasını bugünün döviz kuruyla 48 milyon dolara geri alması tartışma yaratırken Halkbank, haberlerin bankanın güvenini ve itibarını sarsıcı nitelikte olduğunu vurguladı. Halkbank, şu açıklamayı yaptı:
"Bazı medya yayınlarında ve sosyal medya hesaplarında, kamu bankaları tarafından kredi alacağının tahsil ve tasfiyesini sağlamak üzere Aralık/2019'da edinilen Safir AVM ve Seyir Terası'yla ilgili olarak bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu’na da atıflar yapılmak suretiyle bahse konu gayrimenkulün Ocak/2023'teki Türk lirası satış değerinin güncel cari kurdan yabancı para karşılığının, 2019'daki Türk lirası değerinin o günkü kur baz alınarak hesaplanan yabancı para değerinden düşük olduğuna ve gayrimenkulün yarı fiyatına eski sahiplerine geri satıldığına dair yapılan haber ve söylentiler, gerçeğe aykırı, bağlamından kopuk, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve bankanın güven ve itibarını sarsıcı niteliktedir."
Halkbank, satışın en uygun koşullarda olduğunu savundu.