Allah’tan Brezilya’da hakimler var

Allah’tan Brezilya’da hakimler var
Aliağa’da söküm için gelmesi beklenen asbest taşıyan São Paulo nükleer uçak gemisine yola çıktıktan bir gün sonra Brezilya Yüksek Mahkemesi›nin ihtiyati tedbir kararı koyduğu ve geminin Guanabara Körfezi›ne geri dönmesi...

Aliağa’da söküm için gelmesi beklenen asbest taşıyan São Paulo nükleer uçak gemisine yola çıktıktan bir gün sonra Brezilya Yüksek Mahkemesi›nin ihtiyati tedbir kararı koyduğu ve geminin Guanabara Körfezi›ne geri dönmesi için çağrı yaptığı belirtildi. Brezilya›nın günlük gazetelerinden The Globo News’in haberinde, mevcut uydu görüntülerine göre bu kararın henüz yerine getirilmediği ve São Paulo’nun Lagos Bölgesi yakınında olduğu bilgisi verildi.

Ağustos 2022 tarihinde TMMOB, KESK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve DİSK’in yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Aliağa’ya getirilecek asbestli gemiye karşı ortak yol haritası çizmek için düzenlediği toplantı kentteki çevre ile ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirmişti. Toplantıda ortak mücadele kararı alınmıştı. Başkan Soyer, Gündoğdu Meydanı’nda gemi karşıtı direnişi bir mitingle başlatmış, alanda Moğollar konseri yapılmıştı.

BAKANLIK GERİ ADIM ATMADI
Türk firması Sök Denizcilik şirketinin 2021 yılının Nisan ayında Brezilya’dan satın aldığı nükleer uçak gemisinin söküm için İzmir Aliağa›ya getirilmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen ay izin vermişti. Bilim insanları söküm işlemiyle ilgili çevre ve halk sağlığına ilişkin zararlar konusunda uyarsa da bakanlık geri adım atmadı.